Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2023 o 10:30
Čas čítania 3:06
Adriana Královičová

Najdrahšia nie je vždy tá najvzácnejšia. Birkinky sa predávajú od 8 500 eur vyššie, budú po smrti Jane Birkin ešte drahšie?

MÓDA LUXUSNÉ MÓDNE ZNAČKY MÓDA MÓDNE ZNAČKY
Uložiť Uložené

Jane Birkin mala kabelky zadarmo do konca svojho života ako „výmenu“ za to, že model nesie jej meno. Módna ikona to však nezneužívala a vlastnila len päť kusov. Dnes kabelku opäť nedostane hocikto a kvóty na jej výrobu sa plánujú znižovať.

Britská herečka, speváčka a módna ikona 70. rokov Jane Birkin zomrela 16. júla 2023 vo veku 76 rokov vo svojom byte. Preslávil ju hit „Je t’aime... moi non plus“, ktorý naspievala so svojím priateľom, francúzskym spevákom Sergeom Gainsbourgom. Okrem toho bude navždy spájaná s luxusnou taškou Birkin od Hermès, ktorá nesie jej meno. Cena kabelky dnes začína na približne 8 500 eurách a viac, otázka teda znie, priplatia si zákazníci po smrti Jane Birkin za luxusnú tašku? 

Príbeh jednej z najdrahších kabeliek na svete sa začal písať v roku 1984. Jane Birkin sedela v lietadle vedľa Jeana-Louisa Dumasa, jedného z majiteľov značky Hermès. Odkladali si batožinu a Jane mala so sebou namiesto kabelky ratanový košík. Všetko jej z neho vypadlo, Dumas sa pobavil a navrhol jej, že pre ňu vyrobí tašku, z ktorej jej už nič padať nebude.

Jane Birkin mohla mať všetky birkinky zadarmo ako „výmenu“ za to, že kabelka nesie jej meno. Módna ikona to však nezneužívala a za celý svoj život podľa dostupných informácií vlastnila len päť kusov. Nosila ich až do značného opotrebovania a potom všetky darovala na charitu. „Vždy nosila čiernu Birkin vo veľkosti 35, a to aj na večer, aj na deň či na všetky príležitosti. Počas letiskových presunov na nich aj spávala,“ hovorí pre Refresher Eva Sýkorová Čomborová, zberateľka a zakladateľka komplexnej platformy Virvar na podporu CS dizajnu. 

Britská filmová herečka Jane Birkin a jej vtedajší stály spoločník, francúzsky herec Serge Gainsbourg pózujú počas Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 16. mája 1974.
Britská filmová herečka Jane Birkin a jej vtedajší stály spoločník, francúzsky herec Serge Gainsbourg pózujú počas Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 16. mája 1974. Zdroj: TASR/AP

Bude teraz birkinka drahšia?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  •  Čo určuje cenu luxusnej tašky Birkin.
  • Prečo istý čas Jane Birkin nechcela, aby bolo jej meno spájané s kabelkou.
  • Ktorá birkinka je najdrahšia.
  • V ktorom meste kúpiš túto luxusnú kabelku výhodnejšie.
  • Prečo je birkinka výborná investícia.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 140809 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia