Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2023, 16:07
Čas čítania 1:57
Ema Stanovská

Vedci objavili doteraz najúčinnejší liek na chudnutie. Retatrutid prekonal aj „zázračný“ Ozempic

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pacienti schudli vďaka Retatrutidu 26 kíl za necelý rok. Autorka štúdie povedala, že „takéto výsledky vedci ešte nevideli“.

Lekárov šokoval injekčný liek na chudnutie, ktorý podľa výsledkov nových klinických skúšok spôsobuje „ohromujúci úbytok hmotnosti“. Liek Retatrutid, ktorý vyvíja americká farmaceutická spoločnosť Eli Lilly, prirovnávajú k bariatrickej chirurgii, ktorú podstupujú morbídne obézni pacienti.

Z dvoch samostatných štúdií uverejnených v odborných časopisoch New England Journal of Medicine (NEJM)The Lancet vyplýva, že liek by mohol byť silnejší ako Ozempic od toho istého výrobcu liekov – regulátor inzulínu určený najmä pre diabetikov, o ktorom sa v posledných mesiacoch písalo ako o vôbec najúčinnejšom lieku na chudnutie.

Americký Úrad pre potraviny a liečivá ho len v januári tohto roku schválil aj na liečbu obezity. Analytici odhadovali, že by sa mohol stať najpredávanejším liekom všetkých čias. Obľúbili si ho najmä celebrity (napríklad Elon Musk), ktoré sú za štyri injekčné perá ochotné zaplatiť aj 1200 dolárov.

Chudnutie pokračuje aj po liečbe

Kým užívatelia Ozempicu stratili v klinických skúškach 24 kíl, pacienti užívajúci najvyššiu dávku Retatrutidu stratili za necelý rok 26 kíl. Každý stratil najmenej 5 % svojej telesnej hmotnosti a štvrtina stratila 30 % alebo viac hmotnosti (pri Ozempicu to bolo maximálne 22,5 %).

Navyše ich hmotnosť klesala aj po ukončení štúdie, čo naznačuje, že Retatrutid by mohol priniesť ešte pôsobivejšie výsledky. Lekári ostali ohromení aj „dramatickým zlepšením“ hladiny cukru v krvi, cholesterolu a krvného tlaku. 

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

„Takéto výsledky sme ešte nevideli,“ povedala pre Insider autorka štúdie a riaditeľka výskumného centra obezity na Yalei Ania Jastreboffová. Carel Le Roux z Univerzity v Dubline, ktorý skúma obezitu a na výskume sa nepodieľal, povedal, že „presahujú jeho najdivokejšie sny“.

Lieky pre diabetikov a obéznych ľudí, ako je Ozempic či Retatrutid, fungujú tak, že napodobňujú hormóny, ktoré regulujú hlad. Urýchľujú tak pocit sýtosti a znižujú chuť do jedla. Kým Ozempic a Wegovy napodobňujú iba jeden hormón regulujúci hlad (GLP-1), Retatrutid napodobňuje tri rôzne takéto hormóny – GLP -1, GIP a glukagón. Toto „trojité G“ je zrejme vysvetlením jeho silných účinkov.

„Tento liek dáva pacientom slobodu. Nemusia po zvyšok svojho života kontrolovať každý kúsok jedla, ktorý si vložia do úst,“ povedala Ania Jastreboffová.

Najefektívnejšia liečba cukrovky

Liek priniesol pozoruhodné výsledky aj pri pacientoch s cukrovkou druhého typu. V štúdii publikovanej v The Lancet stratili účastníci približne 17 % svojej telesnej hmotnosti, čo je vynikajúce, pretože pre pacientov s týmto ochorením je chudnutie zvyčajne oveľa náročnejšie ako pre ľudí s nadváhou a obezitou. Žiadna liečba dosiaľ nebola takáto efektívna.

Aj v prípade cukrovkárov chudnutie pokračovalo po skončení liečby. Celkový úbytok hmotnosti odhadujú na 20 %. Približne tretine pacientov s cukrovkou druhého typu sa upravila hladinu cukru v krvi.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Portál Insider konštatuje, že pravdepodobne potrvá niekoľko rokov, kým bude Retatrutid komerčne dostupný. Úrad pre potraviny a liečivá USA bude môcť liek zhodnotiť až po úspešnom ukončení rozsiahlejších a najdlhšie trvajúcich klinických skúšok tretej fázy, čo je proces, ktorý bude trvať minimálne do konca roku 2025.

Domov
Zdieľať
Diskusia