Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2023, 12:41
Čas čítania 1:06
Adriana Královičová

FOTO: Takto bude vyzerať výherný pavilón Slovenska na EXPO 2025 v Osake. Kombinuje prvky slovenskej a japonskej architektúry

KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Slovenská republika sa na svetovej výstave EXPO v Japonsku zúčastňuje po prvýkrát. V roku 1970 bolo súčasťou výstavy ako súčasť Československa.

EXPO 2025 sa bude konať v Japonsku od 13. apríla 2025 do 13. októbra 2025 a jeho ústredná téma bude mať názov Vytváranie budúcej spoločnosti pre naše životy. Návštevníci budú môcť navštíviť aj slovenský pavilón, keďže v októbri 2023 vláda SR schválila účasť na svetovej výstave.

Ministerstvo hospodárstva SR uverejnilo výsledky projektov, ktoré súťažili o najlepší architektonický návrh pavilónu na Expo 2025 v Osake. Výhercom sa stala stavba s názvom Okno do Slovenska, za ktorou stojí spoločnosť Expo Line. Výherný projekt má zohľadňovať historickú architektúru Slovenska aj Japonska. Predstavuje ju však v modernejšom šate. Pre japonskú kultúru je dôležité prehlbovať vzťah medzi človekom a prírodou. Tento fakt sa preto odráža v architektonickom koncepte plánovaného pavilónu na EXPO 2025 v Osake.

Slovenský dvojpodlažný pavilón návštevníci budú môcť vidieť v časti hlavnej promenády. Budova bude obklopená zeleňou, lavičkami aj fontánami. Okolie bude prinášať harmonickú, až relaxačnú atmosféru. Súčasťou bude aj pódium, na ktorom budú prebiehať hudobné a iné predstavenia. 

V galérii si pozrieš výherný pavilón aj iné projekty, ktoré sa zapojili do súťaže

Výherný pavilón od EXPOLINE.Výherný pavilón od EXPOLINE.Výherný pavilón od EXPOLINE.Druhý projekt od CONCEPT Architects atelier
Zobraziť galériu
(6)

V rámci expozície dostanú priestor napríklad aj slovenskí umelci, ktorí v Japonsku odprezentujú umeleckú sklársku tvorbu. Medzi nimi bude Ašot Haas, Ján Zoričák, Paťo Hlôška a iní. Okrem toho dostane priestor prezentácia hradov a zámkov, historická a ľudová architektúra, pamiatky, mestské aj prírodné rezervácie, folklór a mnoho iného. Návštevníci sa pomocou digitálnych technológií presunú priamo na Slovensko a nahliadnu tak na budúce inovatívne projekty. 

Na EXPO 2025 v Osake sa zúčastní aj Česko, ktoré sa bude na svetovej výstave prezentovať v oblastiach počítačových hier, robotiky a umelej inteligencie. V Českej republike zvíťazil návrh ateliéru Apropos Architects.

V galérii si pozrieš návrhy, ktoré sa zapojili do súťaže. 

 Pre Česko vyhral koncept ateliéru Apropos Architects.EXPO 2025 v Osake, architektúra, dizajn, výstavaEXPO 2025 v Osake, architektúra, dizajn, výstavaEXPO 2025 v Osake, architektúra, dizajn, výstava
Zobraziť galériu
(6)
Domov
Zdieľať
Diskusia