Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. apríla 2023, 20:01
Čas čítania 1:09

Obviňovali Mikulca, že zákon porušil 29-krát. Všetko je inak, Čaputová poukazuje na absurdný výklad zákona

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministri sa podľa prezidentky môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami EÚ a NATO v rozsahu nevyhnutnom na výkon svojich právomocí.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči dočasne poverenému ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. V súvislosti so zisteniami Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) o údajnej chýbajúcej previerke Mikulca poznamenala, že sa nestotožňuje s daným hodnotením úradu. 

„Prezidentka sa s prezentovanou interpretáciou NBÚ nestotožňuje, a preto ani nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi,“ potvrdil hovorca Martin Strižinec. Ministri, predseda vlády, predseda parlamentu či hlava štátu a ďalšie oprávnené osoby sa podľa prezidentky môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami EÚ a NATO v rozsahu nevyhnutnom na výkon svojich právomocí.

Doplnil, že už z titulu svojej funkcie majú tieto osoby v zmysle zákona osobitné postavenie. „Vykonanie bezpečnostnej previerky na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami nepotrebujú,“ uviedol.

Výklad NBÚ je absurdný

„Nesprávny, až absurdný výklad“ zákona NBÚ by podľa prezidentky mohol viesť k tomu, že v budúcnosti by novoustanovený minister musel najprv čakať na previerku stupňa prísne tajné, ktorá spravidla trvá niekoľko mesiacov, a až potom by sa mohol plnohodnotne zúčastňovať na zasadnutiach Severoatlantickej rady, Rady EÚ alebo sa oboznamovať s príslušnými písomnosťami.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Takýto výklad pravidiel by mohol paralyzovať výkon právomocí jednotlivých členov vlády alebo iných osôb s osobitným postavením,“ zdôraznil Strižinec. Hlava štátu upozornila, že právna úprava v tejto oblasti je aj po 22 rokoch existencie NBÚ a po 19 rokoch členstva Slovenska v EÚ a NATO mimoriadne nedostatočná. Očakáva preto, že NBÚ ako gestor legislatívy na úseku ochrany utajovaných skutočností bude iniciovať jej spresnenie.

Mikulec už o certifikát požiadal

Mikulec údajne porušil zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Riaditeľ NBÚ Roman Konečný tvrdí, že ministrovi chýbal na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia certifikát. Jeho potrebu určuje slovenská legislatíva. Mikulec je presvedčený, že neporušil zákon. Zároveň však potvrdil, že už požiadal NBÚ o certifikát.

Domov
Zdieľať
Diskusia