Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. marca 2023, 16:44
Čas čítania 1:34

Mikulec vraj 29-krát porušil zákon. Prezidentka hrozí úradníckou vládou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minister Mikulec podľa parlamentného výboru údajne neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia.

Minister vnútra Roman Mikulec sa podľa predsedu parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martina Beluského z ĽSNS dopustil 29 porušení zákona. Mikulec údajne neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. V tejto súvislosti Juraj Krúpa z SaS avizuje aj mimoriadne zasadnutie výboru.

Beluský informoval, že ministri sa zo zákona môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami bez bezpečnostnej previerky, ale iba s tými, ktoré sa týkajú Slovenskej republiky. V prípade informácií zo zahraničia je podľa neho potrebný certifikát, pri ktorom treba požiadať o bezpečnostnú previerku, ktorú Mikulec nemá.

Predseda výboru nevylúčil spáchanie trestného činu a požiadal prezidentku, aby zvážila ponechanie dočasne povereného ministra vnútra Mikulca vo funkcii.

Prezidentka môže vymenovať úradnícku vládu

Prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na aktuálne udalosti vyhlásila, že ak by sa potvrdilo, že dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec porušil zákon a neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia, jednou z možností by bolo aj vymenovanie úradníckej vlády. Dodala, že sa chce najprv oboznámiť s podrobnosťami prípadu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Ak sa ukáže, že zákon bol porušený, je to jedna z možností, že pristúpim aj k vymenovaniu úradníckej vlády. Nechcem však predbiehať, najprv sa musím oboznámiť s protokolom a počkať si na výsledky správneho konania,“ povedala novinárom. Konštatovala, že si vypýtala protokol z kontroly Národného bezpečnostného úradu. Jej kroky budú závisieť od výsledných zistení.

Vymenovanie úradníckej vlády by podľa prezidentky nebolo pre Slovensko najlepšie riešenie s ohľadom na vyjadrenia politikov, že by takáto vláda nemala v parlamente podporu. „Napriek tomu, ak táto vláda zásadným spôsobom zlyhá, pristúpim k tomu kroku,“ povedala. Konštatovala tiež, že musí byť pripravená na výkon všetkých svojich právomocí vrátane tejto.

Mikulcovo právo na utajované informácie vraj nie je viazané na previerku

Ministerstvo vnútra tvrdí, že šéf rezortu je ako člen vlády oprávnenou osobou s osobitným postavením, na základe čoho má právo oboznamovať sa v rozsahu svojej funkcie s utajovanými skutočnosťami. Osobitný režim na manipuláciu s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia sa ho vraj netýka. Viazať výkon funkcie ministra či iných ústavných činiteľov na získanie bezpečnostnej previerky podľa Ministerstva vnútra SR nie je možné.

Osobitný režim na manipuláciu s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia sa podľa ministerstva netýka oprávnených osôb s osobitným postavením.

„Viazať výkon ich funkcie na získanie bezpečnostnej previerky by znamenalo nahradiť slobodné rozhodnutie voličov o spôsobilosti týchto osôb na prístup k utajovaným skutočnostiam rozhodnutím exekutívneho orgánu, teda radikálny zásah do demokratickej podstaty štátneho režimu Slovenskej republiky,“ uviedla hovorkyňa rezortu.

Domov
Zdieľať
Diskusia