Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Adam Novosad
6. apríla 2023 o 9:27
Čas čítania 1:41

Na Veľkú noc nás potrápi sneženie. V týchto častiach Slovenska dnes napadne až 10 cm nového snehu, varuje SHMÚ

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Východ a stred Slovenska môže vo štvrtok popoludní alebo večer potrápiť sneženie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa. Informoval o tom na svojom webe.


V Košickom a Prešovskom kraji by mala začať platiť výstraha pred snežením od 11.00 h. Napadnúť môže do desať centimetrov snehu. Vyskytovať sa môžu i snehové jazyky a záveje. Vo väčšine okresov Žilinského a Banskobystrického kraja má začať platiť výstraha od 20.00 h. Tam môže podľa SHMÚ napadnúť do piatich centimetrov snehu.


Zároveň si treba dať pozor vo štvrtok od 18.00 h v Košickom a časti Prešovského kraja na možnú tvorbu poľadovice. „Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje SHMÚ.


Vo štvrtok do 9.00 h môže byť na väčšine Slovenska s výnimkou Žilinského kraja mráz vo vegetačnom období.

9.12.2021.
9.12.2021. Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Nasnežilo už od 3 do 9 centimetrov

Štvrtkové zrážky teplého frontu na Slovensku zatiaľ priniesli od troch do deväť centimetrov nového snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.


„Zaujímavá situácia je aj pri príchode zrážok, keď na všetkých staniciach zaznamenávame pokles teploty až pod nulu, prípadne zosilnenie mrazu v lokalitách, kde už mrzlo, napríklad na Spiši,“ skonštatovali meteorológovia. Dodali, že po zrážkach teplého frontu sa otepľuje a začína sa odmäk, čo vidno na Šariši, Zemplíne a v Above.


Sneženie komplikuje aj dopravu na východnom Slovensku. Z viacerých miest hlásia skrížené kamióny, neupravené a nezjazdné cesty i nehody. SHMU v súvislosti so snežením vydal aj výstrahu prvého stupňa pre východné a stredné Slovensko. 

Výstrahy pred povodňami, snežením aj poľadovicou

Na dolnej časti povodia Bodrog sa môže vyskytnúť povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu prvého stupňa pre okresy Michalovce a Trebišov. Informuje o tom na svojom webe.


Na Latorici a Bodrogu očakávajú meteorológovia podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie mierny pokles vodnej hladiny.


Na Slovensku zároveň platia výstrahy prvého stupňa pred snežením a snehovými jazykmi. Pred snežením upozorňuje SHMÚ v okresoch Topoľčany a Zlaté Moravce, v celom Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji a takmer celom Trenčianskom a Banskobystrickom kraji. Výstrahu vydali meteorológovia do piatka (7. 4.) do 11.00 h.


Na východnom Slovensku sa môžu vyskytnúť aj snehové záveje. Výstraha tam platí do polnoci.


SHMÚ vydal výstrahu aj pred poľadovicou od 20.00 h do 7.00 h pre niektoré okresy Trenčianskeho, Žilinského a Banskobystrického kraja. Pre Košický a Prešovský kraj platí výstraha od 18.00 h do 9.00 h.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Do 20.00 h je vydaná aj výstraha pred vetrom pre okresy Topoľčany, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trnava, Hlohovec, Nitra, Galanta, Šaľa, Nové Zámky, Dunajská Streda a Komárno.

Domov
Zdieľať
Diskusia