Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
4. apríla 2023, 17:30
Čas čítania 2:08

Pôjdeme do dôchodku až po 70-ke? Pozri sa, kde sú v Európe dôchodky vyše 2000 € a kde chodia seniori do dôchodku najskôr

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené
Pôjdeme do dôchodku až po 70-ke? Pozri sa, kde sú v Európe dôchodky vyše 2000 € a kde chodia seniori do dôchodku najskôr
Zdroj: Store Norske Leksikon

V niektorých krajinách sa má vek odchodu do dôchodku posunúť nad 70 rokov.

Francúzi sa už dva týždne búria. Francúzi, poviete si. Tentokrát je však jablko sváru medzi obyvateľmi v uliciach a predstaviteľmi moci obzvlášť trpké. Vláda Élisabeth Borneovej chce totiž svojich občanov od roku 2030 pustiť do dôchodku o dva roky neskôr ako doposiaľ, čiže v 64. roku ich života. Dôchodkovú reformu navyše presadzuje priamo, keď obchádza hlasovanie v dolnej komore Národného zhromaždenia. 

Dôchodok, peniaze
Zdroj: TASR/Milan Kapusta, Getty Images/PhotoAlto/Frederic Cirou

Trend posúvania veku odchodu do dôchodku je celoeurópsky

Francúzska vláda posunutím limitného veku odchodu do dôchodku nasleduje trend zo všetkých krajín Európy. Zadlžovanie národných ekonomík, no najmä čoraz vyšší pomer seniorov v populácii navyše v tomto smere nesľubujú zlepšenie. Skôr naopak. Pozri sa, ako sme na tom s vekom odchodu do dôchodku naprieč starým kontinentom.

Vzhľadom na špecifické legislatívne rámce sa definície zákonného dôchodkového veku v jednotlivých krajinách výrazne líšia. Zatiaľ posledné veľké porovnanie pre pracujúcich, ktorí pracujú od veku 22 rokov, vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj OECD v roku 2020. 

25. októbra 2023, 11:30 Čas čítania 1:23 KVÍZ: Chceš vedieť, ako bude vyzerať tvoj dôchodok? Odpovedz na otázky a zisti, čo ťa čaká KVÍZ: Chceš vedieť, ako bude vyzerať tvoj dôchodok? Odpovedz na otázky a zisti, čo ťa čaká

Skutočný vek odchodu do dôchodku je v porovnaní s vekom predčasného odchodu, ktorý je vo väčšine krajín Európy na úrovni 62 rokov, mimoriadne rôznorodý. Najneskôr, až v 67 rokoch do penzie pritom odchádzajú paradoxne obyvatelia v štátoch s vysokými dôchodkami – v Nórsku a na Islande.

Priemer veku, v ktorom odchádzajú ľudia do dôchodku, je dnes v EÚ na úrovni 64,3 roka u mužov a 63,5 roka u žien. Vo väčšine európskych krajín je vek odchodu do dôchodku vyšší ako 65 rokov. Z členských krajín EÚ odchádzajú do dôchodku najmladší obyvatelia Grécka, Talianska, Luxemburska a Slovinska, v ktorých sa priemer pohybuje okolo 62 rokov pre obe pohlavia.

Očakávané roky prežité v dôchodku sa výrazne zvyšujú

Počet rokov, ktoré Európania prežijú na dôchodku, neustále narastá. Kým v roku 1970 žili európski muži po odchode z trhu práce na dôchodku v priemere 12 rokov, o pol storočia neskôr už dôchodok poberajú 19 a pol roka. U žien za rovnaké obdobie narástol počet dôchodkových rokov zo 16 na 23,8 roka. Najväčší rozdiel v období poberania dôchodkov medzi pohlaviami je na Cypre, kde dosahuje 7,5 roka, a naopak najnižší, len dvojročný, nájdeme v Írsku.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia