Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
29. marca 2023, 15:10
Čas čítania 0:34

Oblohu nad Slovenskom čoskoro zafarbí veľká dávka saharského prachu. Nevyhne sa jej nikto, upozorňujú meteorológovia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V najbližších dňoch bude obloha nad naším územím nadobúdať žltý až hnedý nádych.

Na územie západnej a strednej Európy mieri dávka saharského prachu. Prvé čiastočky sa nad Slovenskom objavia už dnes, vo štvrtok bude dávka prachu ešte výraznejšia, píše portál iMeteo.sk. 

„V poobedňajších hodinách bude zaťaženie prachom najvýraznejšie, a to až 463 mg/m2,“ informujú meteorológovia a upozorňujú, že saharskému prachu sa nevyhne žiadna časť našej krajiny. 

Sfarbené autá, okná aj balkóny

Zvýšená koncentrácia prachu v ovzduší sa prejaví predovšetkým na zhoršenej viditeľnosti. „Obloha bude nadobúdať žltastý až hnedkastý nádych,“ vysvetľujú.

Prírodný úkaz nepoteší hlavne vodičov. Očakávaný dážď na seba naviaže čiastočky prachu. Takto znečistené zrážky dopadnú na naše autá, okná a balkóny. Jarné upratovanie preto treba o niekoľko dní odložiť.

Saharský prach o niečo viac zasiahne južné okresy krajiny. „Tam bude saharského prachu o niečo viac a jeho koncentrácia sa odhaduje na 218 mg/m2, čo znamená, že saharského prachu na autách môže byť aj pomerne veľké množstvo,“ konštatujú odborníci. 

Prach
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia