Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
29. marca 2023, 8:40
Čas čítania 1:09

Obeť podvodu nám opísala, ako ju hacker oklamal cez ukradnutý účet herca Milana Ondríka. Takto vysvetľuje, čo sa udialo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O účty na Instagrame prišli v posledných dňoch desiatky používateľov. Hackeri však nekončia pri odcudzení, ďalej rozosielajú podvodné správy, ktorými chcú Slovákov oklamať.

Minulý víkend sme ťa informovali o hackerských útokoch, pomocou ktorých neznámi podvodníci odcudzili desiatky účtov slovenským používateľom Instagramu. Hackeri nekradli len účty bežných používateľov, ale napríklad aj známych hercov ako Milan Ondrík, ktorý si preto musel založiť nový účet.

Podľa svedkov, ktorých sa podvodníci následne snažili oklamať, však ukradnuté účty nerozosielajú len podvodné správy o investíciách do bitcoinu, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. 

Jeden z poškodených používateľov nám priblížil, ako ho prostredníctvom odcudzeného účtu herca Milana Ondríka oslovil neznámy podvodník. Ten v komunikácii predstieral, že ide práve o známeho Slováka z televíznych obrazoviek.

O hlas do kampane ho požiadal falošný Milan Ondrík

„Mne napísal Milan Ondrík, ten herec, že pre Zaru robí nejakú kampaň. Že či by som mu dal hlas. Tak som mu napísal, že mu ho dám. Prišlo mi to divné, ale tak išiel som do toho,“ priblížil poškodený pre Refresher. Požiadavke sa naozaj rozhodol vyhovieť.

Hacker mu následne do správy poslal podvodný link, na ktorý mal kliknúť a hlasovať. Slovák si nevšimol si, že ide o oznámenie tváriace sa ako odkaz priamo od spoločnosti Meta, a tak po zaslaní informácií pre falošného Milana Ondríka prišiel o účet. Svoje prihlasovacie údaje týmto spôsobom pravdepodobne dobrovoľne odovzdal útočníkom.

10. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 5:09 Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR)

O účty prišlo za posledné dni viacero známych osobností, ale aj bežných používateľov sociálnej siete. O instagramových podvodoch sa môžeš dozvedieť viac v tomto článku.

Pri podobných pokusoch podvodníka preniknúť do tvojho účtu je dôležité neplniť jeho požiadavky, teda neklikať ani nepreposielať žiadne odkazy či kódy. Takéto falošné účty treba nahlásiť a zablokovať.

Pamätaj, že skutočná komunikácia so zákazníckym centrom, respektíve centrom podpory, prebieha výlučne na konkrétnej platforme, či už na Instagrame, alebo Facebooku. Žiadne dodatočné odkazy či komunikácia cez externé stránky nie sú na vyriešenie problémov potrebné.
Domov
Zdieľať
Diskusia