Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
26. marca 2023, 18:26
Čas čítania 1:27

Na slovenskom Instagrame vyčíňa hacker. O účet už prišli mnohí vrátane herca Milana Ondríka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Na slovenskom Instagrame vyčíňa hacker. O účet už prišli mnohí vrátane herca Milana Ondríka
Zdroj: Instagram.com

Slováci prichádzajú o svoje účty na Instagrame. Opýtali sme sa poškodených, ako sa im to stalo.

Viacerí Slováci prišli v uplynulých dňoch o svoje instagramové účty. Dôvodom je pravdepodobne hacker alebo skupina hackerov, ktorí ti účet zablokujú a následne na ňom pod používateľovým menom šíria podvodné správy o bitcoinových investíciách.

Podľa slov jednej z poškodených používateliek sa vydávajú za spoločnosť Meta. „Prišla mi správa, že som porušila nejaké pravidlá. Následne mi prišla aj SMS správa s odkazom. Na ten som klikať nemala, stačilo im ho iba preposlať na Instagram s prísľubom, že daný problém vyriešia,“ vysvetľuje Soňa pre Refresher.

Dodáva, že ďalej jej do SMS správy prišiel približne 6-miestny kód, ktorý bolo takisto potrebné preposlať „Mete“ na Instagram. „Potom som už len videla, že niekto z Bratislavy sa mi prihlásil do účtu, hneď som si zmenila heslo.“ To evidentne pomohlo, pretože falošný účet ju znovu požiadal o to, aby z novej SMS preposlala ďalší kód, keďže sa nevedia prihlásiť do jej účtu, aby chybu odstránili.

Aj ten im Soňa preposlala, čo sa ukázalo ako kľúčové. V tom momente prišla o svoj účet na sociálnej sieti. Podvodníci zmenili email, aby si cezeň Soňa nemohla znovu zmeniť heslo.

Takto vyzerá komunikácia podvodníka z ukradnutého instagramového účtu. Podvodník sa zameriava na propagáciu falošného zárobku.
Takto vyzerá komunikácia podvodníka z ukradnutého instagramového účtu. Podvodník sa zameriava na propagáciu falošného zárobku. Zdroj: Instagram.com

Podobným spôsobom o svoj účet na Instagrame prišiel aj slovenský herec Milan Ondrík. Opakovane mu chodili rôzne správy s textom, že jeho účet chce ktosi napadnúť. „Ja som mal v tej chvíli veľa práce, preto som to príliš neriešil. Následne mi prišla správa, že ak im čosi nepošlem, zmažú mi účet,“ vysvetľuje Milan Ondrík pre Refresher. Podvodníkovi nakoniec v dobrej viere vyhovel a o svoj účet rovnako ako Soňa prišiel.

10. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 5:09 Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR)

„Ide asi o nejakého finančného podvodníka, pretože sa na ukradnutom účte začali objavovať ponuky o finančnom progrese. Okrem toho ľuďom začali z môjho profilu chodiť rôzne správy,“ dodáva herec. K pôvodnému účtu sa nedostal, musel si vytvoriť nový.

Podobne ako herec dopadol aj hudobník Dano Kapitán, ktorý si takisto musel založiť nový účet, pričom na predošlom účte mal vyše 10-tisíc followerov.

Pri podobných pokusoch podvodníka preniknúť do tvojho účtu je dôležité neplniť jeho požiadavky, teda neklikať ani nepreposielať žiadne odkazy či kódy. Takéto falošné účty nahlás a zablokuj. Pamätaj, že skutočná komunikácia so zákazníckym centrom, respektíve centrom podpory prebieha výlučne na konkrétnej platforme. Žiadne dodatočné odkazy či komunikácia nie sú na vyriešenie problémov potrebné.
Domov
Zdieľať
Diskusia