Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tímea Krauszová
27. apríla 2023, 9:30
Čas čítania 10:01

Ak ma miluješ, tak to urobíš! Slovenky k sexu donútili ich frajeri manipuláciou a vydieraním. Podľa zákona to znásilnenie nie je

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

K sexu ich muži zmanipulovali alebo donútili emocionálnym vydieraním. Zo strachu, šoku alebo pre bolesť sa nedokázali brániť, a tak sa slovenskou definíciou znásilnenia „prešmyknú“. A manipulácia ostane nepotrestaná.

Andreu bývalý priateľ niekoľkokrát znásilnil. K nútenému sexu ju podľa jej slov raz donútil verbálnou manipuláciou a vyhrážkami, inokedy aj fyzickým násilím. Stávalo sa to zvyčajne vtedy, keď sa s ním chcela rozísť. Akoby si ešte raz naposledy musel dokázať svoju moc, hovorí. Sex bez súhlasu s ním zažila aj po nociach, keď domov prichádzal pod vplyvom alkoholu a drog.

„Musel vedieť, že to nechcem. Plakala som, bránila som sa, snažila som sa ujsť. Ale po čase ma zlomil. Úplne som zamrzla…. Stalo sa to možno aj dvadsaťkrát.“ Pre „to“ našla to správne pomenovanie až o niekoľko rokov neskôr. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Ron Lach

Podľa celoeurópskych dát dve tretiny obetí znásilnenie nenahlásia. Dôvody sú rôzne, okrem iného si často nie sú vedomé, že boli znásilnené. Je možné prežiť znásilnenie a nevedieť o tom? Je to nielen možné, ale aj pomerne bežné. Odborníci to nazývajú unacknowledged rape, teda nepriznané znásilnenie alebo znásilnenie, ktoré si obeť neuvedomuje.

18. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 3:37 Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora

Rozprávali sme sa so ženami, ktoré takéto znásilnenie zo strany partnera prežili. V hre bola často manipulácia, emocionálne vydieranie, fyzické ublíženie aj alkohol. Trvalo im mesiace až roky, kým si uvedomili, čo sa im stalo.

Zákony na Slovensku neberú do úvahy koncept súhlasu so sexom a výučba v školách či spoločenská diskusia o tom, čo je ešte voči niečiemu telu dovolené, tiež nie. Mnohé ženy si tak nedokážu bezprostredne uvedomiť a priznať, že ich niekto znásilnil. Kým slovenský zákon ich skúsenosti nevníma ani ako znásilnenie, odborníci áno.

Našu prácu na tomto texte finančne podporil Fond pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis (FpTS) spolu s Fondom na podporu investigatívnej žurnalistiky (FIŽ) – Nadačný fond investigatívnej žurnalistiky pri Nadácii otvorenej spoločnosti. Klikni sem pre viac našich investigatívnych článkov o sexuálnom násilí na Slovensku.

Plakala som, bránila som sa... musel vedieť, že to nechcem

Andrea Šálková (27) spočiatku nevnímala problémy vo vzťahu. Bola na vysokej škole, pracovala v klube, kde sa zoznámila s dnes už bývalým priateľom. Bola to veľká láska, po čase spolu začali aj žiť. Zlom nastal, keď on odišiel z práce. Začal sa jej hrabať vo veciach, bral jej peniaze, nezhody sa stupňovali.

9. februára 2024, 17:00 Čas čítania 2:56 Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár)

Rozchádzali a schádzali sa niekoľkokrát, spätne Andrea vníma, že sa k nemu vracala pod tlakom. „Bol to psychický nátlak, manipuloval ma. Vždy ma napokon uprosil, hovoril, ako veľmi ma miluje, že nevie bezo mňa žiť… Vydieral ma, dokonca zanechal svojim rodičom aj list na rozlúčku.“ V liste tvrdil, že jeho život môže zachrániť len Andrea, to jej sa majú pýtať, kde je. Vracala sa k nemu z donútenia, pod vplyvom jeho manipulácie a zo strachu, že si raz naozaj ublíži.

Nikdy sa to však nezlepšilo. Počas vzťahu aj v obdobiach, keď oficiálne spolu neboli, ju ex prenasledoval. Chodil za ňou do práce, chcel mať prehľad, kde je a čo robí. Hrabal sa jej aj v počítači, a ak našiel niečo, čo sa mu nepáčilo, dostala facku.

Kontakty pre psychologickú a ďalšiu pomoc:
– bezplatná 24-hodinová linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
– online poradňa Ligy za duševné zdravie,
– národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212,
– nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska: 0903 519 550, [email protected]
– adresár Koordinačno-metodického centra obsahuje kontakty pre každý kraj.

Znásilnenie tam nedávajte, ťažko sa dokazuje

Keď sa to Andrei stalo naposledy, prítomné bolo sexuálne aj fyzické násilie. Slovenka, ktorá dnes žije v zahraničí, redakcii ukázala aj lekárske správy a fotografie z danej noci.

V byte ju zamkol a vzal jej telefón. Podľa informácií z lekárskej správy ju donútil k sexu, škrtil ju, na tvári mala pomliaždeniny od bitky, po celom tele modriny, prasknutý ušný bubienok, vyvrtnutú krčnú chrbticu. Napokon jej priložil nôž ku krku a vrieskal na ňu, že ju zabije. Trvalo to dlhých 15 minút. Potom ju pustil. Agresia opadla náhle a on odišiel.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Dnes už vie jasne pomenovať, čo prežila. Trestné oznámenie však nakoniec nepodala za znásilnenie, ale za ublíženie na zdraví, obmedzovanie osobnej slobody a nebezpečné vyhrážanie. Takto jej to podľa jej slov odporučili policajti, ktorí hovorili, že dávať tam znásilnenie by bolo zbytočné. Argumentovali tým, že by to bolo ťažké dokázať: po akte sa okamžite osprchovala a tým zmyla aj dôkazy, nahlásiť to bola až na druhý deň. 

Prípad stále nie je ukončený. Jeho pravosť sme overili na polícii a aj s Andreinou blízkou kamarátkou, ktorej sa s prežitou skúsenosťou zdôverila. 

V rámci dokazovania podľa aktuálne platného zákona na Slovensku zisťujeme, či žena hovorila nie. Nesledujeme okolnosti, za ktorých mohlo padnúť áno, ani nás „nezaujíma“, ak jednoducho žiadna reakcia neprišla. Zamrznutie či neschopnosť brániť sa sú pritom veľmi bežnými reakciami pri násilí.

9. februára 2024, 14:30 Čas čítania 10:03 Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor) Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor)

Najmä v partnerských vzťahoch tak môže prísť k situáciám, keď je to „áno“ vynútené z pozície moci, sily, vydieraním či manipuláciou. Prípadne obeť nereaguje, pretože je v šoku.

O tom, že zákon je deravý a niektoré znásilnenia sa tam „nezmestia“, si prečítaš viac v tomto texte.

Dokáž mi, že ma ľúbiš

Mária zažila sex z donútenia pri dvoch mužoch, s ktorými mala vzťah ako tínedžerka. Počas prvého vzťahu mala len šestnásť rokov, jej priateľ bol takmer o desať rokov starší. „V tom čase mi to lichotilo, že niekto starší a zrelší má o mňa záujem,“ spomína si. 

Respondentka požiadala o zmenu mena, pretože sa bojí, že by jej jeden z mužov mohol ublížiť. Redakcia jej pravé meno pozná.

Spätne správanie oboch mužov v rozhovore pre Refresher označuje za predátorské, najmä vzhľadom na vekový rozdiel a niektoré taktiky presviedčania, ktoré využili. Pri našom stretnutí sa Mária často chytá za hlavu a vyčíta si napríklad, že o vzťahu nehovorila s mamou ani s kamoškami. Jeho správanie pritom bolo veľmi podozrivé: muž si od nej málokedy pýtal súhlas s aktivitami, rozhovory o hraniciach či ochrane nemali vôbec.

Spočiatku síce rešpektoval, keď mu povedala, že nie je pripravená mať vaginálny sex, časom však začal argumentovať, prečo by mali zájsť ďalej. Hovorieval jej, že svoju „náklonnosť by mu mala dokázať“, no napokon do nej jeden večer „vložil len špičku“ a chcel tým dosiahnuť, aby sa vzdala a mala s ním análny sex. Časom k tomu aj došlo, a ako tvrdí, vždy šlo o jeho uspokojenie.

6. februára 2024, 11:30 Čas čítania 12:06 „Plakala som, keď sa mi urobil na tvár.“ Hovorili sme so ženou, ktorú sexuálne zneužil Róbert Z. (Rozhovor) „Plakala som, keď sa mi urobil na tvár.“ Hovorili sme so ženou, ktorú sexuálne zneužil Róbert Z. (Rozhovor)

Mária neabsolvovala sexuálnu a vzťahovú výchovu a nemala ani len slovnú zásobu na to, aby pomenovala, čo chce a čo nechce. Ako 16-ročné dievča nedokázala ani rozlíšiť manipuláciu. Análny sex mali v rámci vzťahu viackrát, hoci to nechcela. Presviedčal ju sladkými rečami aj emocionálnym vydieraním a vzťah bol počas celého trvania nevyvážený. Zvykol jej klamať a zavádzal ju, ešte aj po tom, čo ju nakazil pohlavnou chorobou. Nevera bola pre ňu zlomovým momentom, ktorý viedol k rozchodu.

Márii pomohlo zadefinovať si, čo vlastne zažila, až keď začala viac študovať informácie o ľudskej sexualite a o súhlase. Vzťahovú a sexuálnu výchovu (resp. jej nedostatok na školách) rozoberala aj na psychoterapii. Časom dospela k AHA momentu a už vie, že zažila manipuláciu a nátlak k sexu.

Zákon sa však naďalej tvrdo pýta, či povedala nie. A tak na políciu ísť nechce.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Späť
Zdieľať
Diskusia