Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. februára 2023, 10:30
Čas čítania 0:48

AKTUÁLNE: Traja najvyšší ústavní činitelia SR podporujú mierový plán prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Je podľa nich v záujme Slovenska, aby sa Ukrajina stala súčasťou EÚ.

Traja najvyšší ústavní činitelia SR podporujú desaťbodový mierový plán prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. V spoločnom vyhlásení pri príležitosti prvého výročia napadnutia Ukrajiny vojskami Ruskej federácie tiež uviedli, že pevne stoja na strane Ukrajiny a medzinárodného práva. Vyjadrili ľútosť, že vo vojne umierajú nevinní ľudia.

Záujmom SR je podľa nich pomáhať Ukrajine tak, aby sa ubránila a vojna sa nerozšírila ďalej. Deklarujú, že je v našom národnom záujme, aby Ukrajina bola súčasťou EÚ.

„Sme presvedčení, že pre bezpečnosť Ukrajiny, Slovenska a celej Európy je najdôležitejšie dosiahnutie spravodlivého a trvácneho mieru, a preto podporujeme desaťbodový mierový plán prezidenta Volodymyra Zelenského,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré podpísali prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár a dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Ukrajina musí byť podľa nich opätovne zvrchovaná, nezávisle fungovať v rámci medzinárodne uznaných hraníc, byť pevne ukotvená v integračnom procese do Európskej únie a mať právo sa o svojom budúcom smerovaní rozhodovať samostatne. „Spolu s našimi partnermi v Európskej únii a spojencami v Severoatlantickej aliancii rozhodne a jednotne stojíme na strane Ukrajiny a medzinárodného práva,“ zdôraznili.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Najvyšší ústavní činitelia SR tiež pripomenuli, že Ruská federácia ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN brutálnou vojenskou agresiou porušila vlastné záväzky a prestala rešpektovať medzinárodné právo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia