Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
22. februára 2023 o 14:53
Čas čítania 0:30

Na semaforoch možno pribudne nová farba. Mohla by výrazne zmeniť spôsob, akým šoféri prechádzajú cez križovatky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nová farba je podporená aj simuláciami, podľa ktorých sa premávka výrazne zlepší.

Na semaforoch bude možno čoskoro svietiť aj štvrtá farba. Biela farba má byť určená práve autonómnym autám, ktoré sa vedia pomocou farby so semaforom a s ostatnými autonómnymi autami spojiť a zjednodušiť tak cestnú premávku.

S nápadom prišli vedci z univerzity v USA. Svoje tvrdenie vedci podporili aj simuláciami, podľa ktorých sa premávka po pridaní bielej farby výrazne zlepšila. 

V praxi to znamená, že keď na križovatku vstúpi viacero autonómnych áut, zasvieti biele svetlo. Keď sa na križovatke objaví viac „ľudských šoférov“, semafor sa prepne do štandardného režimu. 

6. februára 2023 o 16:57 Čas čítania 0:21 Ak uvidíš túto značku, môžeš odbočiť aj na červenú. Slovensko zavádza novinku Ak uvidíš túto značku, môžeš odbočiť aj na červenú. Slovensko zavádza novinku

Nápad s bielym svetlom vedci predstavili už pred niekoľkými rokmi. Museli však popracovať na mnohých chybách, ktorými tento koncept spočiatku trpel. Napriek tomu, že nápad je už pripravený na realizáciu, podľa výskumníkov ešte potrvá, kým sa ho podarí uviesť do praxe. 

Domov
Zdieľať
Diskusia