Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
17. februára 2023, 8:57
Čas čítania 0:49

VIDEO: Vedci zverejnili záhadný videozáznam vraku Titanicu z roku 1986

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na platforme Youtube zverejnil Oceánografický ústav 80 minút nezostrihaných záberov.

Doteraz verejne neznámy videozáznam z potápania sa k vraku Titanicu z roku 1986 zverejnil v stredu Oceánografický ústav Woods Hole (WHOI) so sídlom v americkom štáte Massachusetts. 

Videozáznam vznikol len niekoľko mesiacov po objavení vraku na dne Atlantického oceánu v septembri 1985. Objavil ho spoločný tím vedcov z WHOI a Francúzskeho výskumného ústavu pre využívanie morí.

Počas 11 ponorov v júli 1986 sa nakrúcali zábery z ponorky s posádkou a malej diaľkovo ovládanej ponorky, ktoré bola schopná manévrovať v stiesnených priestoroch vraku. WHOI na platforme Youtube zverejnil 80 minút nezostrihaných záberov.

3. februára 2023, 11:17 Čas čítania 0:52 Prežil by Jack spoločne s Rose na dverách v mrznúcej vode v Titanicu? Režisér James Cameron urobil experiment s vedcami Prežil by Jack spoločne s Rose na dverách v mrznúcej vode v Titanicu? Režisér James Cameron urobil experiment s vedcami

Na zrnitom čiernobielom videozázname okrem iného vidno čelo parníka a časť zábradlia pozdĺž jednej z palúb. Oceánograf Robert Ballard povedal, že ako prvú uvidel obrovskú stenu z nitovanej ocele, ktorá sa týčila vyše 30 metrov nad nimi, keď zostúpil 3 780 metrov pod hladinu mora. Podľa technika WHOI Andyho Bowena bola najväčšou výzvou odľahlosť danej lokality, pričom teplota vody bola blízko bodu mrazu.

Zverejnenie záberov bolo zosúladené s uvedením remasterovanej verzie filmu Titanic (1997) režiséra Jamesa Camerona do kín pri príležitosti 25. výročia premiéry.

Titanic sa potopil 15. apríla 1912 v severnom Atlantiku niekoľko hodín po náraze do ľadovca počas svojej prvej plavby z britského Southamptonu do New Yorku. Pri tragédii zahynulo vyše 1 500 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia