Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
8. februára 2023, 15:04
Čas čítania 0:39

AKTUÁLNE: V Bratislave sa začali šíriť osýpky. Hlásia prvé potvrdené prípady

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hygienici situáciu neustále monitorujú.

V Bratislave sa medzi deťmi začali šíriť osýpky. Podľa portálu tvnoviny.sk už potvrdili dva prípady. Tieto správy pre TASR uviedol Úrad verejného zdravotníctva, ktorý objasnil, že osýpky sa objavili u dvoch malých detí vo veku dvoch rokov a deviatich mesiacov. Ďalšie šírenie ochorenia sa zatiaľ nepotvrdilo.

Prvý prípad osýpok bol zrejme na Slovensko privlečený zo zahraničia, druhé dieťa sa mohlo nakaziť na detskej pohotovosti Národného ústavu detských chorôb v Bratislave. Hygienici varujú rodičov detí, ktorí sa na tejto pohotovosti nachádzali 18. januára okolo 19.30 h, aby pri prípadných symptómoch konzultovali situáciu s lekárom.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva situáciu s potenciálnym šírením osýpok hygienici dôkladne monitorujú. Za rok 2022 sa na Slovensku neobjavil ani jeden prípad osýpok.

„Úrad verejného zdravotníctva SR, ako aj regionálne úrady verejného zdravotníctva Slovenskej republiky venujú surveillance osýpok zvýšenú pozornosť. Epidemiologická situácia vo výskyte osýpok na Slovensku sa pravidelne monitoruje a v prípade zmeny v epidemiologickej situácii sú bezodkladne prijímané potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia tohto infekčného ochorenia,“ reaguje ÚVZ.

Domov
Zdieľať
Diskusia