Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou GRAU Architects.
8. februára 2023, 9:00
Čas čítania 1:15
Richard Balog

FOTO: Architekti pretvorili malý byt na Grösslingovej ulici v Bratislave na skvostné bývanie

FOTO: Architekti pretvorili malý byt na Grösslingovej ulici v Bratislave na skvostné bývanie
Zdroj: Matej Hakár
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Vstúp s nami do minimalistického bytu, ktorý je ukrytý vo dvore na jednej z najznámejších bratislavských ulíc – Grösslingovej.

Moderná architektúra zaznamenala na Slovensku v posledných rokoch výrazný posun smerom k Západu, a to aj vďaka ateliérom, ako je GRAU. Združenie šikovných architektov okolo Ing. arch. Andreja Olaha má v portfóliu viacero zaujímavých projektov vrátane minimalistickej rekonštrukcie z Petržalky či prerábky malého „dvojizbáku“ na Grösslingovej ulici v Starom Meste, na ktorú sme sa pozreli bližšie. 

Nehnuteľnosť sa nachádza schovaná vo dvore na jednej z najznámejších bratislavských ulíc a ponúka úžitkovú plochu 38 štvorcových metrov, čo považujeme za slušný štandard pre jednotlivca či pár bez dieťaťa. Samozrejme, nie je to pre každého. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá interiér domu nadšencov streetwearu, rapu a moderného umenia. Bratislavskému bývaniu dominujú čisté línie FOTO: Takto vyzerá interiér domu nadšencov streetwearu, rapu a moderného umenia. Bratislavskému bývaniu dominujú čisté línie 30. januára 2023, 11:00

Tmavý prízemný byt mal od začiatku v sebe skrytý potenciál, ktorý architekti využili na sto percent zo všetkých uhlov pohľadu. Uzavretú dispozíciu prerobili do otvoreného konceptu, vďaka čomu opticky aj funkčne zväčšili obytnú plochu a zároveň prepojili všetky časti bytu podľa súčasných štandardov a nárokov. Majitelia musia byť nadšení, aký výsledok docielili architekti na malom priestore.

Otvorená koncepcia bytu zaujme na prvý pohľad.
Otvorená koncepcia bytu zaujme na prvý pohľad. Zdroj: Matej Hakár

Nový objem je rozdelený do funkčných zón vloženým nábytkom a solitérmi. Priečka kúpeľne je pri strope ukončená po celej dĺžke svetlíkom, ktorý presvetľuje priestor kúpeľne aj chodby v priebehu dňa a cez noc vytvára ambientné podsvietenie stropu. Veľkoformátové okná zabezpečujú priame prepojenie s priľahlým dvorom, ktorý je príjemným bonusom bývania v rušnom centre hlavného mesta. 

„Pri rekonštrukcii sme očakávali klasický drevený strop, ale odhalili sme jedinečný betónový strop s dreveným záklopom, ktorý bytu pridáva na jedinečnosti a autentickosti,“ doplnil architekt a spoluautor projektu Andrej Olah. 

Vzhľad interiéru je ladený do minimalistického škandinávskeho štýlu, ktorý si zamilovali mnohí Slováci vrátane nás. Celému bytu dominujú čisté línie, sofistikované riešenia, ktoré ušetria množstvo priestoru, úzka paleta farieb, ale aj výrazné akcenty a svetlé drevo v podobe nádherných parketových podláh či viacerých kusov nábytku. Za pozornosť stojí aj netradičné riešenie kuchynskej zostavy, ktorej vrchná časť je otvorená.

Galéria je dielom Mateja Hakára. Skúsený fotograf nás opäť raz presvedčil o tom, že je majstrom svojho remesla s dokonalým citom pre detailnú ukážku podstatného.

Otvorená koncepcia bytu zaujme na prvý pohľad.GRAU ArchitectsGRAU ArchitectsGRAU Architects
Zobraziť galériu
(20)
Domov
Zdieľať
Diskusia