Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
4. januára 2023, 7:42
Čas čítania 1:19

Pozor na údeniny. Nový výskum potvrdil, že dusitany v šunke, párkoch a klobásach zvyšujú riziko vzniku rakoviny čreva

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko je v rámci krajín OECD na prvom mieste vo výskyte rakoviny hrubého čreva. Príčinou môže byť aj vysoká konzumácia šunky a párkov.

Začiatkom tohto roka francúzska zdravotnícka agentúra ANSES potvrdila súvislosť medzi dusitanmi a dusičnanmi v šunke a údeninách a rozvojom rakoviny čreva. Francúzska vláda odvtedy začala znižovať alebo postupne odstraňovať dusitany zo spracovaného mäsa. Nový výskum popredného britského vedca Chrisa Elliotta to potvrdil.

Štúdia uverejnená koncom minulého týždňa v prestížnom vedeckom časopise Nature skúmala účinky konzumácie dusitanov v spracovanom bravčovom mäse. Počas ôsmich týždňov kŕmili myši údeninami s obsahom týchto aditív. Hlodavce porovnávali s kontrolnou skupinou myší, ktoré kŕmili vyváženou obilninovou stravou.

Zistilo sa, že myši, ktoré jedli párky obsahujúce dusitany, mali o 53 percent viac gastrointestinálnych nádorov ako kontrolná skupina.

Stačí málo

Podiel dusitanového bravčového mäsa v strave myší bol 15 percent. Vedci ho označili za „relatívne vysoký“, no všetky predchádzajúce výskumy používali v strave minimálne 50-percentný podiel spracovaného mäsa. „Jasne to dokazuje, že aj nižšie dávky údenín v strave môžu zhoršiť riziko vzniku tohto ochorenia,“ konštatujú vedci.

28. marca 2024, 8:45 Čas čítania 0:44 Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej

Hlavný autor Chris Elliott po vykonaní tejto štúdie vyzval britskú vládu, aby podľa vzoru Francúzska zakázala používanie týchto chemických látok v potravinách.

„Výsledky novej štúdie ešte viac objasňujú riziko rakoviny spojené s mäsom konzervovaným dusitanmi. Každodenná konzumácia slaniny a šunky s obsahom dusitanov predstavuje veľmi reálne riziko pre verejné zdravie,“ povedal profesor.

Doktor Brian Green, ďalší z autorov štúdie, povedal: „Výsledky našej štúdie jasne ukazujú, že nie každé spracované mäso prináša rovnaké riziko rakoviny a že konzumácia spracovaného mäsa s obsahom dusitanov podporuje vývoj rakovinových nádorov.“

Slováci vo výskyte rakoviny stále vedú

Rakovina hrubého čreva je jedným z najrozšírenejších rakovinových ochorení v Európe a Slovensko je v rámci krajín OECD aktuálne na prvom mieste vo výskyte tohto ochorenia. Mnohí odborníci už dávnejšie tvrdia, že mu možno predchádzať zdravou stravou a vylúčením spracovaných mäsových výrobkov (najmä údenín) a červeného mäsa z jedálnička.


Dusičnany a dusitany sa ako aditívne látky na Slovensku používajú predovšetkým pri konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov na zlepšenie senzorickej kvality a v mäsovom priemysle na udržanie červenej farby mäsa. Najvyššie prípustné množstvá dusitanov a dusičnanov ako potravinárskych aditív stanovuje Potravinový kódex.

Domov
Zdieľať
Diskusia