Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
27. decembra 2022, 17:44
Čas čítania 0:49

Prezidentka Čaputová vyjadrila podporu afganským ženám. Ženy nemožno vymazať z verejného života

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Urobila tak v reakcii na nový zákaz Talibanu.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vyjadrila na svojom Twitteri podporu afganským ženám. „Potláčanie práv žien nie je spôsob, ako uplatniť moc, ale istý spôsob, ako ju stratiť. Žiadna moc sa nedá dlhodobo udržať, ak je polovica obyvateľstva vymazaná z verejného života. Ženy Afganistanu potrebujú podporu, nie útlak a utrpenie, musia byť zapojené, nie vylúčené,“ napísala.

Ženy už viac nemôžu študovať na vysokých školách

Prezidentkin tweet je zrejme reakciou na nový zákon, ktorým Taliban zakázal ženám študovať na vysokých školách. Tento zákaz uvádza Taliban v listine ministra vysokého školstva. Obmedzuje ženám prístup aj k formálnemu vzdelaniu a podotkol, že táto skutočnosť bude platiť až do odvolania.

10. mája 2024, 18:30 Čas čítania 3:19 Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu  Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu

Taliban čoraz viac obmedzuje práva miestnych, najmä dievčat a žien, ktoré postihli obmedzenia vo vzdelávaní, v práci aj obliekaní. Nemôžu sa vrátiť na strednú školu a zastávať mnohé štátne funkcie. Ženy po celej krajine majú zakázané cestovať osamote a je pre ne povinné zahaľovať si celé telo okrem očí.

Domov
Zdieľať
Diskusia