Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
24. decembra 2022, 14:38
Čas čítania 1:19

Afgánski muži odchádzajú z univerzít, profesori podávajú výpovede. Vyjadrujú podporu ženám, ktoré už nemajú prístup k vzdelaniu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Minister školstva zákaz odôvodňuje tým, že ženy nenosili správne hidžáb a študovali predmety, ktoré sa nehodia k afgánskej kultúre.

Niekoľko mužov odišlo z prednáškových miestností, viacerí vyučujúci podávajú výpovede. Afgánci na univerzitách týmto protestujú proti nedávnemu zákazu vysokoškolského vzdelávania pre afgánske ženy. Podľa denníka Independent však režim Taliban toto rozhodnutie aj naďalej obhajuje. Argumentujú tým, že ženy na univerzitách nenosili riadne hidžáb, a vo svojom štúdiu sa venovali predmetom, ktoré sa nehodia k afgánskej kultúre.

17. septembra 2021, 20:45 Čas čítania 0:55 Afganskí chlapci sa môžu vrátiť do škôl. Dievčatá majú zostať doma Afganskí chlapci sa môžu vrátiť do škôl. Dievčatá majú zostať doma

„Dievčatám sme povedali, aby riadne nosili hidžáb, ale neurobili to. Mali na sebe šaty, akoby išli na svadbu,“ povedal minister školstva Nida Mohammad Nadim. O vysokoškolských študentkách sa vyjadruje najmä ako o „dievčatách“, hoci ide o dospelé ženy. Vraví, že poľnohospodárstvo či inžinierstvo, ktoré študovali, sa nehodia k ich kultúre. „Dievčatá by sa mali učiť, ale nie v oblastiach, ktoré idú proti islamu a afgánskej cti.“

Zákaz vzdelávania pre ženy navyše podľa neho zabráni  miešaniu pohlaví, a preto bol nevyhnutný.

Na prejav nesúhlasu s týmto rozhodnutím z afganských univerzít odišlo približne 60 profesorov. Na sociálnych sieťach pribúdajú videá, ktoré zachytávajú aj niekoľko mužov študentov, ako odchádzajú z učebníc ako prejav solidarity so ženami.

Vysokoškolské vzdelanie zakázal ženám Taliban v decembri. Predmety ako veterinárne vedy, inžinierstvo, ekonómia a poľnohospodárstvo zakázali a žurnalistiku prísne obmedzili. Na ostatné predmety boli taktiež uvalené veľké obmedzenia. To však nie je jediné obmedzenie ľudských práv.

Trieda kedysi určená pre dievčatá ostala po zákaze vzdelávania žien prázdna. Kábul, Afganistan, 22.12.2022.
Trieda kedysi určená pre dievčatá ostala po zákaze vzdelávania žien prázdna. Kábul, Afganistan, 22.12.2022. Zdroj: TASR/AP

Taliban po návrate k moci deklaroval, že bude robiť miernejšiu politiku než do roku 2001, keď do Afganistanu prišla americká armáda. Čoraz viac však obmedzujú práva miestnych, najmä dievčat a žien, ktoré postihli obmedzenia vo vzdelávaní, v práci aj obliekaní. Nemôžu sa vrátiť na strednú školu a zastávať mnohé štátne funkcie. Ženy po celej krajine majú zakázané cestovať osamote a je pre ne povinné zahaliť si celé telo okrem očí.

Úrady v novembri okrem iného zakázali ženám vstup do parkov v hlavnom meste Kábul, ženy nesmú chodiť ani do fitness centier.

Správy zo sveta nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Domov
Zdieľať
Diskusia