Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. decembra 2022, 14:34
Čas čítania 0:43

Klimatické aktivistky v Berlíne odpílili vrchol vianočného stromčeka pred ikonickou Brandenburskou bránou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa aktivistiek sa v Nemecku iba ukazuje vrchol klimatickej krízy, ktoré ja zatiaľ ukrytá pod povrchom.

Klimatické aktivistky zo skupiny Posledná generácia odpíli v stredu ráno v nemeckej metropole Berlín vrchol vianočného stromčeka umiestneného pred ikonickou Brandenburskou bránou. Z 15 metrov vysokej jedle ručnou pílkou odstránili vrchnú dvojmetrovú časť.

Dve aktivistky sa postavili na zdvíhaciu plošinu a odhalili transparent so znením „Toto je len vrchol vianočného stromčeka“, uviedla hovorkyňa miestnej polície. „V Nemecku môžeme doteraz vidieť len vrchol (klimatickej) katastrofy, ktorá leží pod povrchom,“ povedala jedna z aktivistiek Lilli Gomezová.

„Zatiaľ čo celé Nemecko tento týždeň trávi hľadaním najlepších darčekov v najväčších obchodoch, iní sa pýtajú, kde zoženú pitnú vodu po tom, čo sucho a záplavy zničili ich úrodu,“ kritizovala. „Klimatický kolaps v Nemecku stojí pred dverami a spolková vláda nerobí žiadne prípravy, aby nás chránila,“ dodala.

Aktivisti z tejto skupiny, ktorí v posledných mesiacoch pravidelne blokujú ulice v Mníchove i Berlíne, obmedzujú prevádzku letísk a protestujú aj v múzeách, vyzývajú vládu spolkového kancelára Olafa Scholza, aby podnikla dôraznejšie kroky v boji proti klimatickej zmene. Medzi ich požiadavky patrí okrem iného obmedzenie rýchlosti na diaľniciach na 100 kilometrov za hodinu a deväťeurový vlakový lístok pre celé Nemecko.

Domov
Zdieľať
Diskusia