Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
5. novembra 2022 o 19:44
Čas čítania 1:09

Stovky klimatických aktivistov zablokovali VIP terminál letiska v Amsterdame. Kritizujú lietanie súkromnými lietadlami

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Stovky klimatických aktivistov zablokovali VIP terminál letiska v Amsterdame. Kritizujú lietanie súkromnými lietadlami
Zdroj: Greenpeace

Protest na letisku Schiphol predchádza medzinárodnému klimatickému samitu, ktorý sa v nasledujúcich dvoch týždňoch uskutoční v Egypte.

Asi 500 klimatických aktivistov vniklo do areálu VIP terminálu na amsterdamskom letisku Schiphol. Niekoľko súkromných lietadiel zablokovali tým, že si okolo nich posadali a po pristávacej ploche jazdili na bicykloch. Odlety komerčných letov neboli protestom ohrozené.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Greenpeace Nederland (@greenpeacenl)

Environmentálne skupiny Greenpeace a Extinction Rebellion chceli protestom poukázať na znečistenie leteckým priemyslom, emisie skleníkových plynov ako aj na hluk v bezprostrednom okolí letiska. Aktivisti niesli transparenty ako „SOS pre klímu“, „Viac vlakov“ či „Prestaňte lietať“. Protest na letisku predchádza medzinárodnému klimatickému samitu, ktorý sa v nasledujúcich dvoch týždňoch uskutoční v Egypte. 

Protest, ktorý organizácie letisku oznámili v predstihu, prebiehal aj v letiskovej hale. V ozname o konaní protestu Greenpeace napísalo: „Už roky vedieme kampaň za zastavenie rozsiahleho znečistenia Schipholu a máme na to dobrý dôvod. Letisko by malo lety obmedzovať, no namiesto toho stavia úplne nový terminál. Bohatá elita používa viac súkromných lietadiel ako kedykoľvek predtým, ktorý je najviac znečisťujúci spôsob lietania.“

Organizácia Greenpeace v tlačovej správe uviedla, že Schiphol je najväčším zdrojom emisií oxidu uhličitého v Holandsku, pričom údajne vypúšťa viac ako 12 miliárd kilogramov emisií ročne. 

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Tessel Hofstede z Extinction Rebellion doplnil, že letisko je obrovským znečisťovateľom aj napriek tomu, že takmer polovica holandskej populácie nikdy nevkročí do lietadla.

„Bohatí príslušníci jet set elity sú zodpovední za väčšinu letov a najvyššie emisie uhlíka a nerobíme nič, aby sme ich zastavili. Naďalej pokračujú v produkcii obrovského množstva CO2, zatiaľ čo ľudia, ktorí sa majú horšie, znášajú bremeno klimatickej krízy. Je to nespravodlivé a neprijateľné. Je najvyšší čas, aby letectvo začalo dodržiavať parížsku klimatickú dohodu."

Domov
Zdieľať
Diskusia