Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. novembra 2022, 18:14
Čas čítania 0:47

VIDEO: Aktivisti vyliali hráškovú polievku na van Goghovo dielo. Následne sa prilepili k stene sekundovým lepidlom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Aktivisti hodili polievku, tortu či zemiakovú kašu na slávne diela maliarov Leonarda da Vinci, Clauda Moneta či Vermeera vo viacerých prestížnych galériách.

Tri klimatické aktivistky v piatok vyliali na obraz Rozsievač od holandského maliara Vincenta van Gogha v Ríme hráškovú polievku a následne sa prilepili k stene sekundovým lepidlom. Podľa organizátorov výstavy sa však obraz nijako nepoškodil, keďže sa nachádzal za sklom.

„Takýto incident sme očakávali a pred otvorením výstavy sme mali stretnutie s riaditeľom múzea aj políciou. Zabránili sme tiež návštevníkom, aby si do výstavných siení brali tašky či ruksaky,“ uviedla Lole Sienová, riaditeľka organizácie Arthemisia, ktorá výstavu usporiadala. Vysvetlila však, že aktivistky si malú plechovku s polievkou skryli v nohaviciach.

28. októbra 2022, 10:02 Čas čítania 0:51 VIDEO: Klimatický aktivista si prilepil čelo o slávny obraz VIDEO: Klimatický aktivista si prilepil čelo o slávny obraz

„Takéto protestné vyčíňanie čo najhlbšie odsudzujem, aj keď ide len o zbytočné gestá,“ vyhlásila Sienová.

Incident odsúdil aj taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano, podľa ktorého ide o „nehanebný čin“. Dodal, že kultúra, ktorá je „základom (ľudskej) identity, by mala byť vždy chránená a nemala by sa používať ako megafón s cieľom proti niečomu protestovať“.

24. októbra 2022, 9:11 Čas čítania 1:10 VIDEO: Aktivisti vyliali zemiakovú kašu na slávny Monetov obraz a prilepili sa k podlahe. Ľudia hladujú a umierajú, kričali VIDEO: Aktivisti vyliali zemiakovú kašu na slávny Monetov obraz a prilepili sa k podlahe. Ľudia hladujú a umierajú, kričali

Aktivisti útočili už viackrát

Podobné útoky sa v uplynulých mesiacoch prihodili už niekoľkokrát. Aktivisti hodili polievku, tortu či zemiakovú kašu na slávne diela maliarov Leonarda da Vinci, Clauda Moneta či Vermeera vo viacerých prestížnych galériách.

Domov
Zdieľať
Diskusia