Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
24. októbra 2022, 9:11
Čas čítania 1:10

VIDEO: Aktivisti vyliali zemiakovú kašu na slávny Monetov obraz a prilepili sa k podlahe. Ľudia hladujú a umierajú, kričali

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Na najdrahšom Monetovom obraze, ktorý v roku 2019 vydražili za 111 miliónov dolárov, nevznikli škody.

Ekologickí aktivisti vyliali v nedeľu zemiakovú kašu na obraz francúzskeho impresionistického maliara Clauda Moneta vystavený v múzeu v nemeckom Postupime. „Ľudia hladujú, ľudia mrznú, ľudia umierajú,“ uviedol jeden z aktivistov vo videu incidentu, informuje The Guardian.

Na obraze chránenom sklom nevznikli škody a mali by ho znova vystaviť v stredu, uviedlo Múzeum Barberini vo večernom oznámení. Dielo trvalo zapožičané tomuto múzeu vydražili v roku 2019 za 111 miliónov dolárov, čo je najvyššia suma zaplatená za Monetov obraz.


Dvoch aktivistov v oranžových vestách, ktorí sa tiež prilepili k podlahe, zadržala polícia. Vyšetrujú ich za neoprávnené vniknutie do objektu a poškodenie majetku. K činu sa prihlásila skupina Posledná generácia, ktorá vo videu na sociálnej sieti vyzvala politikov na radikálne opatrenia proti klimatickej zmene.

„Ak je potrebná maľba – so zemiakovou kašou alebo paradajkovou polievkou hodenou na ňu –, aby si spoločnosť uvedomila, že nás fosílne palivá všetkých zabíjajú: potom vám dáme zemiakovú kašu na obraz,“ uviedla vo vyhlásení.


Riaditeľka múzea Ortrud Westheiderová vyjadrila pobúrenie nad metódou, akú si zvolili aktivisti, s tým, že práve v dielach impresionistov vidno intenzívny umelecký vzťah k prírode. Takéto krajinomaľby môžu byť podľa nej pre návštevníkov podnetom „zamyslieť sa nad svojím vzťahom k životnému prostrediu“.

23. apríla 2024, 9:00 Čas čítania 3:54 Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky?

K incidentu došlo deväť dní po tom, čo klimatickí aktivisti zo skupiny Zastavme ropu v Národnej galérii v Londýne poškodili jeden z najslávnejších obrazov Vincenta van Gogha. Obraz Slnečnice poliali paradajkovou polievkou. Predstavitelia britskej Národnej galérie uviedli, že maľba zostala za sklom nepoškodená a menšie škody vznikli len na ráme.

Domov
Zdieľať
Diskusia