Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
25. októbra 2022, 12:30
Čas čítania 5:22

Od blokády Veľkej ceny F1 po poliatie van Goghovho obrazu. Metódy aktivistov z Just Stop Oil vzbudzujú pohoršenie aj zvedavosť

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Od blokády Veľkej ceny F1 po poliatie van Goghovho obrazu. Metódy aktivistov z Just Stop Oil vzbudzujú pohoršenie aj zvedavosť
Zdroj: Just Stop Oil

Britská ekologická iniciatíva má partnerské organizácie v desiatke krajín sveta.

Britská ekologická iniciatíva Just Stop Oil si nedávno získala širšiu mediálnu pozornosť vďaka pre niekoho impozantným a pre iných zas iritujúcim protestom. Len včera hodili aktivisti na voskovú figurínu Karola III. koláč, zatiaľ čo ich nemeckí spolupútnici pre zmenu obliali zemiakovou kašou najdrahší obraz Clauda Moneta v postupimskej galérii.

Členovia relatívne voľného združenia chcú šokujúcimi prejavmi občianskeho odporu priblížiť čo najviac ľuďom svoju hlavnú agendu, podľa ktorej musí britská vláda okamžite zastaviť udeľovanie licencií na výstavbu novej fosílnej infraštruktúry a postupne ukončiť výrobu ropných produktov.

Monet
Aktivisti z organizácie Letzte Generation. Zdroj: TASR/AP

V Refresheri nám záleží na ochrane životného prostredia a adaptácii na klimatické zmeny a zasadzujeme sa za uvedomelejší životný štýl v súlade s ekologickými limitmi. Ak chceš dostávať novinky o ekologických témach, prihlás sa na odber. A ak by si rád našu prácu podporil a dočítal všetky články až do konca, predplať si službu Refresher+.

O čo im ide?

Emma Brownová z Just Stop Oil vraví, že situácia je dnes mimoriadne kritická, keďže vláda Veľkej Británie má na stole až 100 nových infraštruktúrnych projektov. „Akceptovať súčasný stav vecí je obscénne. Svet sa nezmení, ak ho k tomu nedotlačíme. Trocha polievky na skle alebo mlieka na zemi je v porovnaní s tým, čo nám hrozí, nič. Je len správne, že naše akcie atakujú citlivosť ľudí. Všetci sme totiž prestali dávať pozor.

Just Stop Oil
Na snímke aktivisti zo skupiny Just Stop Oil sedia počas protestu neďaleko Buckinghamského paláca 10. októbra 2022 v Londýne. Zdroj: TASR/AP

Iniciatíva Just Stop Oil začala ako odnož ekologického hnutia Extinction Rebellion, ktoré zažilo vrchol mediálnej relevantnosti vďaka masovým protestom v roku 2018. Just Stop Oil je relatívne mladá iniciatíva. Začala fungovať len vo februári 2022 a prvýkrát sa do širšieho povedomia dostala, keď jej členovia v apríli narušili fungovanie 10 anglických ropných terminálov a rafinérku Exxon Mobile dokonca donútili dočasne prerušiť časť svojich operácií. 

Jeden z najskúsenejších slovenských ekologických aktivistov Gabriel Švec tvrdí, že cieľom priamych verejných akcií je vytvoriť mediálny a spoločenský nátlak, ktorý je pre spoločnosť nemožné úplne ignorovať. Tvrdí, že účastníci akcií vychádzajú z presvedčenia, že prípadné porušenie zákonov je v porovnaní s problémami, na ktoré upozorňujú, zanedbateľné.

Aktivista Greenpeace Gabriel Švec s planétou v plameňoch.
Aktivista Greenpeace Gabriel Švec s planétou v plameňoch. Zdroj: Greenpeace

„Verejnosť svoj hnev často obracia na aktivistov a samotný problém si nevšímajú. Priamym akciám však často predchádzajú rôzne petície, pokusy o komunikáciu, upozorňovanie na problémy a prezentácia vedeckých materiálov, výskumov a štúdií,“ vysvetlil v rozhovore Refresheru.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123388 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Odkiaľ má hnutie peniaze a akú má organizačnú štruktúru.
  • Aké podujatia už jeho aktivisti dokázali narušiť.
  • V akých krajinách má svoje odnože.
  • Čo si o aktivizme priamých akcií myslí ekológ Mikuláš Huba.
Domov
Zdieľať
Diskusia