Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták
28. októbra 2022, 10:02
Čas čítania 0:51

VIDEO: Klimatický aktivista si prilepil čelo o slávny obraz

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Polícia zadržala troch ľudí v múzeu Mauritshuis, ktorí si za cieľ protestu vybrali známy obraz. „Ako sa cítite, keď vidíte, ako je niečo nádherné zničené pred vaším zrakom?“ kričal jeden z protestujúcich.

Aktivisti z organizácie Zastavme ropu opäť využili slávny obraz, aby vyjadrili protest voči klimatickej zmene. Ako informuje The Guardian, aktivista si v holandskom Haagu prilepil čelo o slávny obraz Johannesa Vermeera Dievča s perlami.

Polícia zatkla troch ľudí v múzeu Mauritshuis, ktorí si za cieľ protestu vybrali známy obraz. Na videu môžeme vidieť, ako si muž v tričku s nápisom Just Stop Oil lepí čelo o Vermeerov obraz. Druhý protestujúci na neho následne vyleje rajčinovú polievku. 

„Ako sa cítite, keď vidíte, ako je niečo nádherné zničené pred vaším zrakom? Cítite sa pobúrení? Dobre. Kde je táto emócia, keď vidíte, ako ničia našu Zem?“ kričal jeden z protestujúcich. 

Obraz prezreli odborníci na reštaurovanie umenia, a keďže bol za ochranným sklom, nezistili žiadne poškodenie. „Umenie je bezbranné. Múzeum rázne odmieta všetky pokusy o jeho poškodenie s akýmkoľvek cieľom.“ 

Anketa:
Čo si myslíš o podobných protestoch? 
Je to dobrý spôsob, ako upozorniť. 
Nemali by zneužívať umenie. 
Je mi to jedno. 
Je to dobrý spôsob, ako upozorniť. 
8 %
21 Hlasov
Nemali by zneužívať umenie. 
85 %
217 Hlasov
Je mi to jedno. 
6 %
16 Hlasov

Nejde o prvý útok na umenie

Ako sme informovali, protesty podobného charakteru naberajú posledný mesiac na kadencii. Tento prichádza len v krátkom čase po útoku nemeckých aktivistov na obraz od Moneta Les Meules. Tí ho pred pár dňami poliali zemiakovou kašou.

Pozornosť médií si vyslúžili aktivity Zastavme ropu aj pred dvoma týždňami, keď poliali obraz Slnečnice od Vincenta van Gogha rajčinovou polievkou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia