Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták
15. októbra 2022, 7:20
Čas čítania 0:50

VIDEO: Klimatickí aktivisti poškodili slávny van Goghov obraz. Hodili naň polievku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Obe ženy zatkla polícia.

Klimatickí aktivisti zo skupiny Zastavme ropu dnes v Národnej galérii v Londýne poškodili jeden z najslávnejších obrazov Vincenta van Gogha. Obraz Slnečnice poliali tekutinou, ktorá vyzerá ako rajčinová polievka, informuje o proteste BBC.

Ako uvádza galéria, obraz bol chránený bezpečnostným sklom, a tak nedošlo k poškodeniu maľby. „Rám obrazu je trocha poškodený, no samotná maľba je v poriadku.“ Cenu obrazu z roku 1888 odhadujú na 72,5 milióna libier. Ide o jednu z piatich verzií obrazu, ktoré sú vystavené vo svetových galériách.

Organizácia Zastavme ropu, ako uvádza na svojej webovej stránke, vznikla začiatkom tohto roka. Svojimi aktivitami chce dosiahnuť, aby britská vláda nevydávala nové licencie na objavovanie, výskum či produkciu fosílnych palív.

„Čo je viac? Umenie alebo život? Je dôležitejšie ako jedlo? Viac ako spravodlivosť? Zaujíma vás viac ochrana obrazu alebo ochrana života na našej planéte?“ kričali aktivistky predtým, ako sa prilepili rukou k stene v blízkosti obrazu.

Londýnska polícia uviedla, že obe aktivistky zadržala a obvinila z poškodzovania cudzej veci a nedovoleného vniknutia.

Späť
Zdieľať
Diskusia