Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Tomáš Šusták
7. decembra 2022, 17:14
Čas čítania 1:14

Mikulec reaguje na rozhodnutie úradov, že porušil zákon. V spolupráci s firmou Matovičovho kamaráta nevidí problém

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa Úradu pre verejné obstarávanie Mikulcov rezort porušil „princípy transparentnosti, rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie hospodárskych subjektov“. Poukazuje práve na možný konflikt záujmov.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vydalo vyhlásenie k rozhodnutiu Úradu pre verejné obstarávanie. Podľa ÚVO ministerstvo pod vedením Romana Mikulca porušilo zákon o verejnom obstarávaní, keď si na manažovanie utečeneckej krízy na jar tohto roka vybralo eventovú firmu Dustream production. 

Voči právoplatnému rozhodnutiu ÚVO sa ministerstvo ohradilo. Podľa jeho vyhlásenia vo verejnom obstarávaní postupovalo v súlade so zákonmi. Rezort tvrdí, že v týchto prípadoch zákon logicky umožňuje verejným obstarávateľom postupovať tak, že nevyžadujú predloženie dokladov, na rozdiel od súťažných postupov verejného obstarávania.

Splnenie podmienok účasti osobného postavenia u uchádzača si MV SR údajne overovalo prostredníctvom štátneho portálu oversi.gov.sk. Argumentujú aj tým, že Dustream podpísal čestné vyhlásenie. 

Čo tvrdí ÚVO

Ministerstvo podľa rozhodnutia úradu porušilo zákon, keď na jar zazmluvnilo firmu Dustream production bez riadnej súťaže. Firma mala dodať komplexný manažment procesu evidencie, transportu a starostlivosti o utečencov z Ukrajiny. Zaujímavosťou je, že do tejto zákazky sa zameriavala len na organizovanie podnikových osláv. 


Podľa Úradu pre verejné obstarávanie Mikulcov rezort porušil „princípy transparentnosti, rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie hospodárskych subjektov“. Poukazuje práve na možný konflikt záujmov.

Mikulec
Zdroj: TASR


Podľa zákona sa na verejnom obstarávaní môže zúčastniť len ten, kto sa nedopustil v predchádzajúcich troch rokoch od vyhlásenia alebo preukázateľného začatia verejného obstarávania závažného porušenia povinností, tvrdí ministerstvo. „Na internetovej stránke Národného inšpektorátu práce nie je uvedené, že by spoločnosti Dustream bola uložená sankcia, výslovne sa tam uvádza, že ide len o zoznam subjektov, ktoré porušili zákaz nelegálneho zamestnávania, nie subjektov, ktorým bola uložená pokuta,“ znie ďalej vo vyhlásení. 


Ministerstvo tvrdí, že nemalo a ani dodnes nemá žiadny dôkaz o tom, že by tejto spoločnosti bola právoplatne uložená sankcia a ani že sa dopustila závažného porušenia povinností. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Firmu ministerstvu odporučil Július Slovák, ktorý je blízkym človekom Eduarda Hegera, pred voľbami v roku 2020 pre neho napríklad zháňal preferenčné hlasy. Podnikateľ Slovák sa pozná aj s Igorom Matovičom, keďže sa staral o ozvučenie volebnej noci v roku 2020.

Domov
Zdieľať
Diskusia