Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. novembra 2022, 8:18
Čas čítania 0:32

Zem možno o pár hodín zasiahne geomagnetická búrka. Môže spôsobiť výpadky signálu v tvojom telefóne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Planétu by mala zasiahnuť začiatkom decembra, odhadujú odborníci.

Zem zasiahne geomagnetická búrka, môžu sa preto vyskytnúť menšie výpadky satelitných sietí vrátane GPS, mobilného či internetového signálu. Podľa sily sú tieto javy odstupňované od G1 až po G5, pričom Zemi hrozí zatiaľ najslabšia erupcia so silou G1, ktorú sprevádzajú napríklad aj polárne žiary vo vyšších zemepisných šírkach. 

Planétu by mala geomagnetická búrka zasiahnuť prvého alebo druhého decembra, informuje portál Spaceweather

Vedci očakávajú, že pôjde o jednu z najslabších búrok, no i tak môže spôsobiť výpadky alebo kolísanie signálu vrátane GPS. 

Odborníci upozorňovali na výskyt týchto javov už v januári tohto roku. V tom čase avizovali, že na odvrátenej strane Slnka sa vlani vytvoril obrovský oblak horúcej plazmy, ktorý by mohol časom vytvoriť ešte silnejšiu geomagnetickú búrku. Tá by potom mala potenciál „narušiť funkčnosť satelitov na obežnej dráhe, ovplyvniť leteckú dopravu či spôsobiť výpadky elektrickej energie“.

Domov
Zdieľať
Diskusia