Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vojtěch Vanda Tomáš Šusták
18. novembra 2022, 21:07
Čas čítania 1:02

Iránske ženy bojujú s režimom po svojom. Vložkami zakrývajú bezpečnostné kamery

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Protestujúci v Iráne považujú momentálnu situáciu za veľmi vážnu. Bojujú preto všetkými dostupnými prostriedkami

Ako efektívne bojovať s diktatúrou? Treba ochromiť jej pozorovaciu schopnosť. Podobného pravidla sa držia aj iránske ženy, ktoré od septembra protestujú proti režimu. Aby zabránili sledovaniu na verejných miestach, lepia na kamery menštruačné vložky. Fotky netradičných „zatemňovačov“ začali kolovať internetom, informoval Newsweek.

Nielen ženy, ale veľká časť Iráncov sa nehodlá zmieriť s nastaveným duchovným režimom vedeným Sajjidom Alím Chámeneím, a to aj za cenu hroziacej fyzickej ujmy, perzekúcie či možnej smrti. 

„Mullovia (vykladači islamu, pozn. red.) filtrujú internet, ničia našu mládež, považujú našu zábavu za haram (zakázanú, pozn. red.) a sledujú nás, keď chceme čokoľvek robiť,“ uviedla pre Newsweek Negar, jedna z protestujúcich, ktorá nechcela pre strach z možných represií uviesť celé meno. 

Spôsob protestu je o to ostrejší, že menštruačné potreby sú v striktne islamskom svete veľké tabu. Ženy sú v tomto čase považované za „nečisté“ a muži sa ich preto musia strániť. Potreby tak musia nosiť v špeciálnych čiernych nepriehľadných vreckách.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Ak nás donútia nosiť hidžáb a budú nám stále filtrovať informácie, odfiltrujeme my ich viditeľnosť. Ženy sa už neboja. Vezmeme si späť normálny život. Nikto by nemal nikoho do ničoho nútiť,“ doplnila Negar. 

Situácia je čoraz nebezpečnejšia

Iránsky revolučný súd potvrdil hrozby a odsúdil prvého protestujúceho proti režimu na trest smrti. Odsúdenou osobou mal byť protestujúci, ktorý vraj založil požiar vo vládnej budove.

Napriek tomu, že ide o protesty za dodržiavanie ľudských práv, iránske úrady ich vnímajú ako výtržnosti, ktorých účastníci sa dopúšťajú množstva trestných činov. Irán v súvislosti s protestmi zadržal dvadsiatku ďalších osôb, ktoré by mohli skončiť s trestom smrti. Krytie identity protestujúcich je preto kľúčovým aspektom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia