Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
8. novembra 2022, 9:04
Čas čítania 1:06

Takto budú vyzerať metropoly v roku 2100, keď nesplníme klimatické záväzky. Rútime sa ku kolektívnej samovražde, tvrdí šéf OSN

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Takto budú vyzerať metropoly v roku 2100, keď nesplníme klimatické záväzky. Rútime sa ku kolektívnej samovražde, tvrdí šéf OSN
Zdroj: Uswitch

Obrázkový generátor Midjourney sa pozrel na najhoršie, ale aj na najlepšie scenáre.

Obrázkový generátor Midjourney naznačil, ako by mohli vyzerať svetové metropoly v roku 2100 za predpokladu, že sa ľudstvu nepodarí splniť klimatické ciele. Britský portál na porovnávanie cien energií Uswitch zverejnil znepokojivé vizualizácie v kontexte práve prebiehajúcej klimatickej konferencie COP27.

L.A.
L.A. by mohli v 2100 sužovať ničivé požiare Zdroj: Uswitch

Egyptský samit má podľa CTVNews prispieť k predstaveniu konkrétnych riešení vyplývajúcich z Parížskej dohody z roku 2015. Prioritou je udržať globálne otepľovanie pod hranicou 2 °C a ideálne pod 1,5 °C.

Obrázky vygenerované umelou inteligenciou ukazujú, ako budú veľké mestá na svete vyzerať o 70 rokov podľa najhoršieho, ale aj najlepšieho klimatického scenára. Na zobrazení potenciálnych dôsledkov spolupracoval Uswitch s oxfordským výskumným centrom uhlíkovej neutrality Net Zero, ktorý analyzoval údaje o emisiách a najnovšiu správu panelu o zmene klímy.

Pyramídy
Takto si umelá inteligencia predstavuje egyptské pyramídy v roku 2100 Zdroj: Uswitch

Výskumníci sa pokúsili predpovedať budúcnosť 20 svetových metropol. Patria medzi ne Toronto, New York, Paríž, Rio de Janeiro, Sydney, Tokio, Barcelona, ​​Peking, Berlín, Dubaj, Gíza, Londýn, Los Angeles či Moskva.

Midjourney
Najlepšia a najhoršia verzia Londýna v roku 2100. Zdroj: Uswitch

„Je dôležité predstaviť si, ako by mohol svet vyzerať v najbližších desaťročiach, ak sa nám nepodarí začať so zmenami teraz,“ uviedol vo vyhlásení Ben Gallizzi, energetický expert zo spoločnosti Uswitch. „Ak krajiny na celom svete nezačnú meniť svoje návyky, následky môžu viesť k tomu, že mnohé miesta budú vyzerať na nepoznanie.“

Paríž
Najhoršia podoba Paríža v roku 2100 Zdroj: Uswitch

Na samite COP27 varoval generálny tajomník OSN António Guterres, že ľudstvo bude buď spolupracovať v boji proti zmene klímy, alebo zahynie. Vyhlásil, že ľudstvo „bojuje o život... a prehráva“, pričom pripomenul, že svet je nebezpečne blízko k bodu, odkiaľ už niet návratu. Podľa Antónia Guterresa máme dnes na výber medzi dohodou a kolektívnou samovraždou.

Domov
Zdieľať
Diskusia