Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
5. novembra 2022, 13:42
Čas čítania 0:45

Marine Le Penová končí na čele krajne pravicovej RN. Nahradí ju 27-ročný Jordan Bardella

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Marine Le Penová končí na čele krajne pravicovej RN. Nahradí ju 27-ročný Jordan Bardella
Zdroj: TASR/AP

Nový líder už rok pôsobil ako dočasný predseda strany.

Francúzska krajne pravicová strana Národné združenie (RN) si na zjazde zvolila nástupcu dlhoročnej líderky Marin Le Penovej. Stal sa ním 27-ročný Jordan Bardella, ktorý od členov strany získal 85 percent hlasov a porazil jediného protikandidáta a starostu mesta Perpignan Louisa Aliota. Výmena na čele strany má podčiarknuť dlhodobú snahu posunúť sa viac k politickému hlavnému prúdu.


Jordan Bardella je od roku 2019 poslancom Európskeho parlamentu. Ide vôbec o prvého lídra strany, ktorý nenesie meno Le Pen. Od jej vzniku v roku 1972 do roku 2011 strane totiž predsedal zakladateľ Jean-Marie Le Pen. Neskôr vedenie prevzala jeho dcéra a stranu svojho otca dokonca v roku 2018 premenovala z Národného frontu v snahe dištancovať sa od povesti xenofóbneho a rasistického politického subjektu.

Jordan Bardella bol dočasným predsedom RN už od minulého roka, keď Le Penová vstúpila do súboja o post francúzskeho prezidenta, v ktorom po druhýkrát neuspela zoči-voči Emmanuelovi Macronovi.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Le Penová sa podľa svojich vyjadrení chce po odchode z čela RN sústrediť na vedenie 89 poslancov strany v dolnej komore francúzskeho parlamentu, kde pôsobí ako šéfka poslaneckého klubu.

Domov
Zdieľať
Diskusia