Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Fortuna. 
19. novembra 2022, 17:30
Čas čítania 3:43
Sponzorovaný obsah

7 kontroverzných udalostí, ktoré zamávali svetom futbalu

7 kontroverzných udalostí, ktoré zamávali svetom futbalu
Zdroj: Unsplash / Fachry Zella Devandra
ŠPORT FUTBAL MS 2022 V KATARE
Uložiť Uložené

Dočkáme sa podobných momentov aj na tohtoročných majstrovstvách?

Najdôležitejšia súťaž v medzinárodnom futbale sa po prvýkrát uskutoční v arabskej krajine a netradične počas novembra a decembra. Pre vysoké horúčavy sa rozhodlo, že tohtoročný šampionát sa bude hrať v tomto termíne, a preto sa všetky ligové súťaže prerušia zhruba od polovice novembra až do konca majstrovstiev sveta.

Ako to už pri veľkých športových udalostiach býva, väčšinou so sebou prinesú aj niekoľko kontroverzných momentov. Rozhodli sme sa preto urobiť prehľad niekoľkých udalostí, na ktoré futbalová história len tak nezabudne. Aby ti žiadna podobná chvíľa neušla ani na tohtoročných majstrovstvách, nezabudni, že úvodný zápas sa uskutoční medzi domácim tímom a Ekvádorom v nedeľu 20. novembra. 

Verní fanúšikovia radi komentujú a predvídajú, ako dopadnú výsledky zápasov. Ak patríš medzi nich aj ty, vyskúšaj si stávku bez rizika do 50 eur s Fortunou. K tomu dostaneš ako bonus stávkový kredit až do 50 eur a 50 free spinov. Ktovie, možno sa dočkáme ďalšieho masakra z Norimbergu alebo božského dotyku, aký pocítil Maradona. 

stav si s fortunou
Zodpovedné hranie
Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov. Nadmerné hranie hazardných hier môže viesť k silnej závislosti a poškodiť zdravie. Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát. Linka pomoci pre problémy s hraním: 0800 800 900.

Božia vôľa (1986)

Futbalová hviezda Diego Maradona sa zapísal do siene slávy svojimi kontroverznými činmi a nespochybniteľným talentom. K jeho legendárnemu statusu prispel zápas s Anglickom, ktorý sa konal počas štvrťfinále majstrovstiev v roku 1986. 

Iba 6 minút po začiatku druhého polčasu bol Maradona sám vnútri pokutového územia. Zareagoval na strelu na bránu Petra Sheltona, ktorý bol od hráča vzdialený iba dvadsať centimetrov. Shelton skočil dopredu pravou rukou, zatiaľ čo Maradona urobil to isté ľavou. Protivníci sa sťažovali, že jasne videli, ako Maradona strelil gól rukou. V tom čase neexistoval spomalený záber a zápas nesnímalo toľko kamier. Rozhodcovia akciu s rukou údajne nevideli a gól uznali. Slávny futbalista po zápase tvrdil, že to trafil „trochu hlavou Maradonu a trochu rukou Božou“.

Iba niekoľko minút po diskutabilnej strele Maradona skóroval ďalší gól, ktorý dostal prívlastok „gól storočia“. Legendárny hráč sa v jednom zápase postaral hneď o dva momenty, ktoré sa zapísali do histórie športu. 

Ferguson vs. Beckham (2003)

V roku 2003 sa Manchester United postavil pred svojich rivalov – Arsenal. Známy tréner Červených diablov sir Alex Ferguson sa po prehre s kanoniermi dostal v šatni do konfliktu s Davidom Beckhamom. „Bol odo mňa vzdialený asi tri metre, delil nás rad kopačiek. Ako som išiel k nemu, kopol som do jednej z nich. Topánka ho trafila presne nad okom,“ spomína tréner vo svojej biografii. Ferguson povedal, že „Becks“ zradil svoj tím a môže sa hádať, koľko chce.

Na druhý deň sa David objavil so stehmi nad okom a incident sa stal mediálnou senzáciou. Sir Alex Ferguson vo svojej biografii tvrdil, že Beckhamov prístup sa nedal ospravedlniť. David Beckham opustil klub a pridal sa k Realu Madrid. 

Zidanova hlavička (2006)

Futbalová hviezda Zinedine Zidane bol v roku 2006 vo forme, čo mu vyslúžilo aj ocenenie pre najlepšieho hráča Zlatú loptu. Kapitán francúzskej reprezentácie sa počas šampionátu v roku 2006 nechal vyprovokovať talianskym obrancom Marcom Materazzim. 

Zápas po remíze 1 : 1 pokračoval do predĺženia. V 110. minúte kráčal Zidane po boku Materazziho. Po slovných narážkach sa na talianskeho obrancu otočil, trafil ho hlavou do hrude a Materazzi sa okamžite zložil na trávnik. Zinedine Zidane dostal červenú kartu a trpko zakončil hviezdnu kariéru. 

Bitka o Norimberg (2006)

Futbalový zápas medzi Portugalskom a Holandskom počas osemfinále na turnaji v roku 2006 si vyslúžil prezývku bitka o Norimberg (alebo aj Norimberský masaker). Už v druhej minúte dostal Holanďan Mark van Bommel žltú kartu pre zákrok na Cristiana Ronalda. Týmto útokom sa masaker neoficiálne začal. Rozhodca Valentin Ivanov použil štyri červené a šestnásť žltých kariet pre oba tímy dokopy. Kartu dostalo až dvanásť hráčov (sedem Portugalsko a päť Holandsko). 

Lampardov falošný gól (2010)

Jeden z najpamätnejších momentov Lampardovej kariéry prišiel na MS v roku 2010 počas zápasu medzi Nemeckom a Anglickom. Lampard (Anglicko) predviedol skvelý zásah, vystrelil z hranice pokutového územia. Lopta zasiahla spodnú časť brvna, dostala sa za čiaru a vrátila sa do ihriska. Napriek tomu rozhodca odmával pokračovanie hry a Lampardov gól neuznali. 

Rozhodcu Jorgeho Larriondu údajne rozptyľoval zákrok, ktorý sa odohrával pred jeho očami iba sekundy pred Lampardovou strelou. Asistent rozhodcu Mauricio Espinosa bol zaneprázdnený sledovaním nemeckej obrannej línie kvôli možným ofsajdom. 

Suarezovo zahryznutie (2010 – 2014)

Luis Suarez bol niekoľkokrát obvinený pre svoje nekontrolovateľné správanie, pretože svojich oponentov hrýzol. Prvý incident sa odohral počas šampionátu v roku 2010. Suarez dostal dištanc na sedem zápasov za to, že pohrýzol do ramena stredopoliara PSV Eindhoven Otmana Bakkala.

Druhý incident sa odohral v roku 2013 počas zápasu Liverpoolu (Suarez) s Chelsea (Branislav Ivanović). Suarez zápasil s obrancom Chelsea a potom jasne zaboril zuby do Ivanovićovej ruky. Dostal dištanc na desať zápasov, ospravedlnil sa na Twitteri a Liverpool mu nariadil konzultáciu so psychológom. 

K ďalšiemu uhryznutiu prišlo o rok neskôr. Počas majstrovstiev v roku 2014 pohrýzol talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho. Suarezove zuby zanechali výraznú stopu na protihráčovom ramene. Bol to v poradí už tretí incident a uruguajský útočník dostal štvormesačný ban. 

Zažil si, keď sa diskutovalo o jednom z týchto momentov? Možno sa dočkáme ďalších búrlivých chvíľ aj tento rok. Ak nepatríš medzi skúsených tipérov, môžeš využiť vstupný bonus od Fortuny: stávku bez rizika do 50 eur. K tomu dostaneš ako bonus stávkový kredit až do 50 eur a 50 free spinov.

stav si na víťaza
Domov
Zdieľať
Diskusia