Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
21. októbra 2022, 14:54
Čas čítania 1:03

Lipšic: Tým, ktorí teroristický útok na Zámockej schvaľovali na sociálnej sieti, hrozí 10 rokov väzenia

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Polícia podľa Lipšica nemôže mať obmedzené kompetencie a zároveň byť pod paľbou kritiky. Možnosť odpočúvať mobilné telefóny v prípade bezprostredného rizika by podľa neho urýchlila prácu polície.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic potvrdil, že polícia sa naďalej zaoberá vyšetrovaním dvojnásobnej vraždy pred Teplárňou. Povedal to v rozhovore pre rádio Expres.

Útok vyšetrujú ako teroristický čin aj v súvislosti s ďalšími okolnosťami, ktoré ho sprevádzali. Lipšic upozornil, že sa zaoberajú aj schvaľovaním teroristického útoku. Medzi spôsoby schvaľovania patrí aj vyjadrenie súhlasu so skutkom na sociálnej sieti. V takom prípade hrozí páchateľom trest odňatia slobody vo výške 3 – 10 rokov.

Aj napriek tomu, že páchateľa identifikovali už večer, jeho mŕtve telo našli až ráno. Strelec krátko po čine prispieval na internet a komunikoval so svojimi „fanúšikmi“, ktorých bude zrejme polícia preverovať.

V prípade sú známe nové skutočnosti, ktoré špeciálny prokurátor komentovať nechcel. 

Daniel Lipšic špeciálny prokurátor
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Špeciálny prokurátor Lipšic v rozhovore potvrdil, že po príchode páchateľa v osudný večer domov nastal medzi ním a jeho rodičmi konflikt. Páchateľ si doma stihol vymeniť zbraň, ktorou sa následne aj zastrelil.

Rodičia vraj vedeli o jeho možných plánoch a aj napriek tomu nekontaktovali políciu.

Polícia podľa Lipšica nemôže mať obmedzené kompetencie a zároveň byť pod paľbou kritiky

V rozhovore sa špeciálny prokurátor zastal policajných vyšetrovateľov. Podľa jeho slov na mieste činu polícia pracovala s viacerými alternatívami toho, čo sa stalo. Urobila lustrácie rodinných príslušníkov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Až do vykonania skutku polícia nemala žiadne informácie a varovania na osobu nebezpečného teroristu. Polícia podľa neho práve preto nemôže mať obmedzené kompetencie a zároveň byť pod paľbou kritiky. 

V rozhovore Lipšic vyzval verejne činné osoby, aby zvažovali formu svojho prejavu. „Mali by sme si dávať pozor na to, akú formu prezentácie zvolíme. Zdá sa mi, že sa spoločnosť rozdeľuje, radikalizuje. Nepočúvame sa a to pre spoločnosť nie je dobré.“

Domov
Zdieľať
Diskusia