Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. októbra 2022, 7:12
Čas čítania 1:13

VIDEO: Zverejnili zábery vybuchnutých potrubí plynovodov Nord Stream. Za poškodenie môžu silné výbuchy

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Plynovody Nord Stream v Baltskom mori boli poškodené 26. septembra.

Predbežne vyšetrovanie vo veci havárie plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v časti Baltského mora, ktoré je výhradnou ekonomickou zónou Dánska, ukázalo, že poškodenie bolo spôsobené silnými výbuchmi. Uviedla to v utorok kodanská polícia. 


Plynovody Nord Stream boli poškodené 26. septembra v Baltskom mori v oblastiach, ktoré sú výhradnými ekonomickými zónami Dánska a Švédska. Úrady týchto dvoch severských krajín preto vyšetrujú štyri poškodenia, ktoré vznikli na uvedených plynovodoch vedúcich z Ruska do Nemecka.


Vyšetrovania sa v Dánsku ujali kodanská polícia a dánska spravodajská služba. Zistenia dánskych úradov sú podľa dostupných informácií podobné tým, ku ktorým dospela švédska prokuratúra. Tá uviedla, že plynovody zrejme poškodil výbuchy, ktorých pôvod sa vyšetruje ako sabotáž.


Švédsky denník Expressen pritom v utorok zverejnil video, z ktorého vyplýva, že z plynovodu Nord Stream 1 chýba až 50 metrov potrubia. Expressen pritom tvrdí, že ide o prvé zverejnené fotografie rozsahu poškodenia plynovodov. Agentúra Reuters však upozorňuje, že nedokázala tieto fotografie nezávisle overiť.


Dánski seizmológovia ešte predtým uviedli, že v blízkosti miesta poškodenia plynovodov zaznamenali otrasy, ktoré na Richterovej stupnici dosahovali hodnotu 2,3; boli pritom odlišné od otrasov spôsobených zemetraseniami.


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok tvrdil, že vyšetrovania poškodenia plynovodov zo strany západných krajín sú vedené s úmyslom falošne očierniť Rusko. Vyjadril pritom nespokojnosť s tým, že prebiehajú v utajení a bez účasti Moskvy.


„Podľa vyhlásení, ktoré počúvame z Nemecka, Francúzska a Dánska, boli tieto vyšetrovania prispôsobene úmyslu zvaliť vinu na Rusko,“ uviedol Peskov s tým, že aj podľa „elementárnej logiky“ je jasné, že poškodenie plynovodov škodí samotnému Rusku.


Dánska polícia zatiaľ nevie, kedy bude môcť celé vyšetrovanie uzavrieť.

Domov
Zdieľať
Diskusia