Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
17. októbra 2022, 13:00
Čas čítania 6:40

Šokuje ma, že sa Slováci zastávajú vraha, priznáva bloger Milan Bez Mapy. LGBTI+ komunita v Bratislave je úzko spätá (Rozhovor)

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Známy influencer a cestovateľský bloger Milan Bez Mapy hovorí, že až teraz si uvedomil, aká veľká časť Slovenska je homofóbna.

„Videl som, že veľa ľudí vyzýva ostatných známych LGBTI ľudí, aby sa vyoutovali. S tým až tak nesúhlasím, lebo je to veľmi súkromná záležitosť. Nevieme, z akého prostredia ten človek pochádza, tak sa mi nezdá úplne v poriadku tlačiť na to, aby niekto povedal, že je gay,“ hovorí influencer Milan Bardún, ktorého Slováci poznajú ako cestovateľského blogera Milana Bez Mapy. 

17. októbra 2022, 9:47 Čas čítania 2:46 Keď mi to kuriér podal, zamrazilo ma, odvtedy som poriadne nespal. Ako sa taška s homofóbnym nápisom dostane do rúk queer klienta? Keď mi to kuriér podal, zamrazilo ma, odvtedy som poriadne nespal. Ako sa taška s homofóbnym nápisom dostane do rúk queer klienta?

Dvojnásobná vražda na Zámockej, ktorej obeťou boli dvaja členovia LGBTI+ komunity, ho silno zasiahla. „My sa v rámci komunity v Bratislave všetci poznáme, stretávame sa na rovnakých miestach, často na akciách, ktoré organizuje majiteľ Teplárne Roman Samotný,“ vysvetľuje. 

Homofóbne incidenty a komentáre plné vulgárností sa začali kopiť natoľko, že to naňho doľahlo, dostal panický záchvat a musel si zavolať sanitku. „Najviac ma šokuje to, že som celý život žil v absolútne naivnej bubline, pretože som sa narodil v Bratislave, vyrastal v Bratislave a myslel som si, že Bratislava je liberálne mesto,“ konštatuje Milan.

Ak si chceš prečítať viac rozhovorov so zaujímavými ľuďmi, klikaj na tento odkaz. Pridaj sa do nášho Refresher+ klubu a čítaj všetky prémiové články bez obmedzenia.

milan bez mapy
Milan Bardún posledných desať rokov ukazuje Slovákom, ako jednoducho sa dá cestovať po svete. Zdroj: Instagram/Milan Bez Mapy

Čo ti ako prvé prebehlo hlavou, keď si sa dozvedel o streľbe pred Teplárňou na Zámockej?

Najskôr som nevedel, čo sa deje. Nikto nevedel, kto bol zavraždený. Narazil som na ten Twitter účet, ktorý som dookola obnovoval – v prvom rade ma šokovalo, že ten človek naďalej komunikoval s ľuďmi. Nikto nevedel, či je to naozaj ten vrah alebo si to niekto iba vymýšľa.

Všetko nasvedčovalo tomu, že je to on, stiahol som si ten manifest a preletel ho očami. Bolo mi jasné, aké je to choré. Ale prioritne som nevedel, že išlo o útok na LGBTI komunitu. Najskôr som rozmýšľal nad tým, čo sa bude diať s tým vrahom. Až potom vyšlo najavo, akí dvaja chalani boli zavraždení. A zostal som v šoku, v ktorom som doteraz.

17. októbra 2022, 10:16 Čas čítania 0:43 Naša spoločnosť nie je fér k LGBTI+ komunite, odkazuje Marcinková. Poslanci SaS žiadajú o podporu návrhu partnerského spolužitia Naša spoločnosť nie je fér k LGBTI+ komunite, odkazuje Marcinková. Poslanci SaS žiadajú o podporu návrhu partnerského spolužitia

Na Instagrame si v storke krátko po vraždách povedal, že sa musíš krotiť, aby si nenapísal niečo, čo budeš neskôr ľutovať. Lomcoval tebou hnev?

Áno, bola to kombinácia všetkých emócií dokopy. Smútok, hnev, nepochopenie. Tým, že sme mali málo informácií, nechcel som predbiehať, aby sa to potom ukázalo ako nepravda. Nechcel som obviniť konkrétnu skupinu ľudí, čo by som potom mohol oľutovať. Človek v zápale emócií napíše kadečo.

Ja som obidvoch tých chalanov poznal. My sa v rámci komunity v Bratislave všetci poznáme, stretávame sa na rovnakých miestach, často na akciách, ktoré organizuje majiteľ Teplárne Roman Samotný. Komunita v Bratislave je vzájomne úzko spätá. O to viac ma to šokovalo. To mohol byť hocikto, mohol som to byť ja. Mohol to byť ktokoľvek, kto tam sedel v zlom čase a na zlom mieste.

Dostal som silný panický záchvat a musel som si zavolať sanitku, aby mi lekári pichli injekciu na upokojenie.

Momentálne si odcestovaný mimo Slovenska. Je to pre teba o to ťažšie, že nie si doma a celé to vnímaš takto z diaľky?

Veľmi sa ma to osobne dotýka. Naozaj čítam všetko, čo sa o tom v médiách napíše. Najviac ma šokuje to, že som celý život žil v absolútne naivnej bubline, pretože som sa narodil v Bratislave, vyrastal v Bratislave a myslel som si, že Bratislava je liberálne mesto.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

Pred svojou rodinou som mal coming-out v 15 či 16 rokoch. Za celý svoj život som odvtedy nemal ani jednu negatívnu skúsenosť ani žiadnu hlúpu poznámku na moju orientáciu. Samozrejme, nerátam komentáre na internete.

Občas mi na Instagrame niekto vyčítal, prečo verejne nehovorím o tom, že som gay. Mne sa zdalo úplne zbytočné upozorňovať na to, lebo som nikdy nemal zlú skúsenosť. Vo svojej knihe som to spomenul jedným riadkom, ale nepripadalo mi dôležité rozprávať o tom. V mojej bubline to nikdy nebola téma na debatu.

Zmenila to vražda pred Teplárňou?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123332 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Milana šokovalo, keď zistil, že sa ľudia v komentároch zastávajú vraha.
  • Čo sa dialo, keď dostal panický záchvat a musel si na hotel zavolať sanitku.
  • Prečo kamarát najskôr nechcel zverejniť homofóbny odkaz na taške z donášky.
  • Prečo nesúhlasí s výzvami, aby sa teraz známi LGBTI ľudia verejne vyoutovali.
  • Čo podľa neho ľudia nechápu na registrovaných partnerstvách pre LGBTI osoby.
  • Prečo podľa neho ľudia v latexovom oblečení na Pride škodia LGBTI komunite.
Domov
Zdieľať
Diskusia