Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
17. októbra 2022, 9:47
Čas čítania 2:46

Keď mi to kuriér podal, zamrazilo ma, odvtedy som poriadne nespal. Ako sa taška s homofóbnym nápisom dostane do rúk queer klienta?

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Morbid Fritz a Wolt reagujú na tašku s homofóbnym nápisom.

Influencer Milan Bardún známy ako Milan bez mapy upozornil vo svojom instagramovom príbehu na homofóbny odkaz, ktorý bol na taške s objednávkou doručenou cez Wolt. Dostal ju jeho kamarát, ktorý je queer človekom. Vystrašený Bardúnovi po doručení volal a povedal mu o tom, čo sa stalo. 

Zákazník, ktorému tašku s hanlivým označením pre gejov doručili, Refresheru povedal, že to jedlo dodnes nezjedol. „Keď mi tašku kuriér podával, zamrazilo ma.“

Necíti sa dobre ani bezpečne, už vôbec nie vzhľadom na udalosti posledných dní. Minulý týždeň chladnokrvne zavraždili dvoch queer ľudí – nebinárnu osobu a bisexuálne orientovaného muža – práve preto, že boli súčasťou LGBT+ komunity. „Spal som len pár hodín, som z toho v strese. Je z toho virál a len pred pár dňami zabili dvoch ľudí za orientáciu.“ Vystrašilo ho najmä to, že mu takýto takmer výhražný odkaz prišiel domov.

Zákazník, ktorý si želal ostať v anonymite, nám povedal, že kuriér o nápise na taške už vedel. Hanbil sa a ospravedlňoval sa počas toho, ako papierovú tašku vyťahoval z termoizolačnej tašky.

3. mája 2024, 9:30 Čas čítania 5:17 McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina

Zákazník si preto myslí, že už pri preberaní objednávky musel kuriér nápis vidieť a zrejme mu nenapadlo požiadať o novú tašku. Je mu zároveň ľúto, že Wolt pravdepodobne voči kuriérovi vyvodí dôsledky, aj keď on sám tam ten odkaz nenapísal.

Na situáciu už zareagoval Wolt aj samotná reštaurácia Morbid Fritz. Obe spoločnosti sa vyjadrili na Instagrame.

wolt, milan bez mapy taška
Zdroj: Instagram/Milan bez mapy

Reštaurácia podáva trestné oznámenie

Redakcia sa spojila s majiteľom Matejom Salayom. Pre Refresher zopakoval, že vzniknutá situácia ho veľmi mrzí. Podľa jeho slov odkaz na tašku napísal opitý zákazník. „Toho človeka sme už identifikovali a ideme podávať trestné oznámenie.“ Muža pri písaní homofóbnych odkazov videli dvaja či traja zamestnanci, keď takto „označil“ už druhú tašku. Vtedy ho podľa Salayových slov zamestnanci zastavili a vyhodili z prevádzky. Prvá taška však už bola na ceste k zákazníkovi. Firma má k dispozícii aj kamerový záznam.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MORBID FRITZ (@morbidfritz)

Celé sa to podľa slov majiteľa udialo veľmi rýchlo: na pulte, kam bežne pokladajú pripravené objednávky, bolo niekoľko tašiek pre kuriérov viacerých spoločností. Kuriér Woltu chvíľu meškal a zrejme v zhone tašku schytil a rovno utekal za zákazníkom. Zamestnanci si nevšimli, že jeho taška bola tiež popísaná, Salay kritizuje aj prístup kuriéra, ktorý sa mohol vrátiť po novú tašku alebo jednoducho mohol jedlo odovzdať bez nej.

1. mája 2024, 12:30 Čas čítania 2:18 Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok

Na Instagrame sa reštaurácia Morbid Fritz ospravedlnila. Dodáva, že aj prevádzkarka je súčasťou LGBT+ komunity, preto ich situácia mrzí ešte viac. Salay reagoval aj na komentáre na sociálnej sieti, kde ľudia kritizujú ľahkú dostupnosť tašiek s objednávkami. Vraví, že bežne pri tom pulte nestoja zákazníci a že muž, ktorý tašky popísal, si akurát objednával jedlo a zneužil frmol.

Reštaurácia spoluprácu s Woltom vzájomne ukončila.

Wolt sa ihneď ospravedlnil

Spoločnosť Wolt na Instagrame zareagovala rýchlo. V príbehu píšu, že ich popísaná taška pobúrila. „Je neodpustiteľné, že sa takáto taška dostala až k nášmu zákazníkovi. V prípade, že ju kuriér neodovzdal iba nedopatrením, vyvodíme dôsledky.“ Záležitosť prešetrujú. 

Spoločnosť dodala, že podporujú kultúru tolerancie a toto bolo v rozpore s ich hodnotami.

wolt
Zdroj: Instagram/Wolt

Mohlo dôjsť k nešťastnej náhode?

Podľa Salaya na tašky píšu vždy len číslo objednávky a meno vo formáte, napríklad Milan T. – v aplikácii nevidia okrem krstného mena a iniciálky priezviska žiadne údaje. Ani pracovníci prevádzky, ktorí jedlo pripravujú, a ani kuriér nepoznajú osobné údaje klienta.  

Keďže kuriéri väčšinou čakajú pred reštauráciou a vyzdvihujú si až hotové objednávky, netrvá to dlho a mohlo sa stať, že si kuriér s popísanou taškou homofóbny odkaz nevšimol. Zhodou okolností sa to tak dostalo do rúk queer zákazníkovi.

25. apríla 2024, 13:30 Čas čítania 0:49 Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov

„Muž, ktorý to urobil, pracuje tiež v gastre, v konkurenčnom podniku,“ povedal nám ďalej Salay. Vraví, že by to mohlo súvisieť s jeho konaním a že jeho zámerom mohlo byť Morbid Fritzu ublížiť. „Jeho konanie a motívy preverí polícia, na ktorú sme sa obrátili.“

Zákazník, ktorý tašku dostal, však Refresheru poslal ďalšie fotky: okrem homofóbnej poznámky pod číslom objednávky bol na druhej strane ďalší odkaz „mama ťa nemá rada“, písaný rovnakou fixkou ako meno a číslo objednávky. Jeden vulgarizmus bol dopísaný modrým perom. Nevie, či má veriť tomu, že šlo o nešťastnú náhodu, alebo tomu, že to tam dopísal niekto s cieľom zaútočiť na ňu. „Nemyslím si, že to písal opitý zákazník. Nerozumiem tej motivácii, čo tým chcel ten človek dosiahnuť.“

Domov
Zdieľať
Diskusia