Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti VÚB.
16. októbra 2022, 13:30
Čas čítania 6:00
Sponzorovaný obsah

Chceš si urobiť radosť niečím kvalitným či lokálnym? Toto je 30 tipov na udržateľné nákupy do 30 €

Chceš si urobiť radosť niečím kvalitným či lokálnym? Toto je 30 tipov na udržateľné nákupy do 30 €
Zdroj: Unsplash/Svitlana
ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA TIPY A TRIKY UDRŽATEĽNOSŤ
Uložiť Uložené

VÚB banka ti ponúka študentský účet s bonusom 30 € a možnosťou podporiť ekoprojekt.

Odmietaš míňať vo fast fashion reťazcoch, z ktorých si domov odnášaš oblečenie, ktoré nevydrží dlho, na ulici ho má takmer každý a je prehliadanou hrozbou pre našu planétu? Skús sa poobzerať po iných možnostiach. Napríklad za takých 30 eur si môžeš bez problémov urobiť radosť niečím kvalitným či lokálnym, a to aj napriek tomu, že si sa rozhodol žiť udržateľnejšie a nekupovať zbytočnosti. 

Pripravili sme pre teba 30 tipov, ako môžeš 30 eur navyše minúť udržateľným spôsobom. Ak si však zvyšok výplaty či vreckového odkladáš a peniaze navyše nemáš, môžeš ich získať aj inak. VÚB banka ti totiž ponúka študentský účet s bonusom 30 eur a možnosťou podporiť ekoprojekt. Tento účet si založíš online a, samozrejme, zadarmo.

vúb banka
Zdroj: VÚB
chcem študentský účet

Podpora ekoprojektov

VÚB si uvedomuje, že mladým ľuďom záleží na našej planéte. Uvádzajú, že až 45 percent mladých ľudí do 25 rokov zažíva klimatickú úzkosť v každodennom živote. A aj preto sa VÚB banka ako zelená banka rozhodla, že každý, kto si otvorí študentský účet, bude mať možnosť vybrať jeden z ekoprojektov, ktorý banka finančne podporí sumou 5 000 eur. Ak už teraz rozmýšľaš, na čo svojich bonusových 30 eur použiješ, prečítaj si naše udržateľné tipy. Veríme, že si medzi nimi nájdeš svojho favorita. 

1. Fľaša na vodu

Fľaša na vodu je zvyčajne prvým krôčikom k udržateľnejšiemu životu. Vybrať si môžeš kovovú, sklenenú či skladaciu silikónovú. Prípadne sa môžeš skúsiť rovno poobzerať po takej, ktorá má termofunkciu a udrží tvoj nápoj teplý alebo studený počas niekoľkých hodín.

kovová fľaša
Zdroj: Unsplash/Bluewater Sweden

2. Solárna nabíjačka na mobil

Mobil si väčšina z nás nabíja každodenne. Ak chceš investovať do udržateľnejšieho spôsobu, stačí, keď si zaobstaráš solárnu nabíjačku na mobil, vďaka ktorej nebudeš potrebovať zásuvku a svoj smartfón budeš môcť nabíjať ekologicky a kdekoľvek. 

3. Voskové vrecká na desiatu 

Schováš do nich desiatu, olovrant, nakúpené pečivo na ďalší deň, ale aj hrudku syra či polovicu jablka, ktoré si nedojedol. Voskové vrecká budú všestrannou investíciou do tvojej ekologickej domácnosti. Ak si ich zaobstaráš, nebudeš chápať, ako si dovtedy mohol vo svojej kuchyni fungovať bez nich. Sú to obaly z biobavlny, ktoré sú potiahnuté včelím voskom. Ten má antibakteriálne účinky a dokáže udržať potraviny dlhšie čerstvé. 

4. Ekologická výbava na nákupy

Igelitky, papierové tašky či mikroténové vrecúška budeš môcť nechať v obchode, ak zainvestuješ do ekologickej výbavy na nákupy. Postačí ti plátenná taška alebo ikonická sieťovka, ktorá je opäť trendy, a vrecúška na zeleninu a pečivo. 

nákup, potraviny
Zdroj: Unsplash/No Revisions

5. Električenka

Električenka na mestskú hromadnú dopravu ti ušetrí čas aj peniaze. Okrem toho je MHD aj omnoho udržateľnejším spôsobom prepravy ako tvoje auto. Tridsiati ľudia v električke zaťažia prírodu menej ako jeden človek, ktorý sedí v aute sám.

6. Skejtbord

Chceš sa prepravovať ešte ekologickejšie? Skvelou voľbou pre teba môže byť skejtbord. Nemusíš si hneď predstavovať náročné triky v skejtparkoch. Postačí, keď zvládneš jazdu po meste, ktorou ušetríš kilometre strávené v dopravných prostriedkoch. 

7. Prispej organizácii, ktorá pomáha prírode

Ak si natoľko uvedomelý, že ti v tvojom udržateľnom živote práve nič nechýba, môžeš svojimi 30 eurami pomôcť organizácii, ktorá pomáha prírode. Napríklad projekty Upracme Slovensko, Lesmír či Živica by si určite zaslúžili našu podporu. 

8. Oblečenie od udržateľnej značky 

Aj keď je udržateľná móda trochu drahšia, nejaké modely kúpiš aj za 30 eur. Čo tak kvalitné tričko, ktorého tvar sa nezmení po dvoch praniach, či spodná bielizeň z organickej bavlny?

9. Ekologické čistiace prostriedky

Po ekologických čistiacich prostriedkoch siahajú ľudia čoraz častejšie. Keďže sú biologicky odbúrateľné, nezaťažujú planétu tak ako tie syntetické a navyše sú lepšou alternatívnou aj pre naše zdravie. Sú totiž šetrnejšie k našej pokožke, nezaťažujú dýchacie cesty a nespôsobujú alergické reakcie.

10. Adoptuj si strom

Existuje množstvo slovenských aj svetových organizácií, vďaka ktorým si môžeš adoptovať strom. Je len na tebe, či si vyberieš les vo svojom okolí alebo prales na druhej strane sveta. Tak či tak týmto spôsobom ochrániš konkrétny strom a prispeješ k ochrane prírody. 

Amazonský prales
Zdroj: Unsplash/Renting C/na voľné použitie

11. Nákup v sekáči

Sekáče sú trendy, a to bez debaty. Tak prečo si v nich neskúsiš nájsť všetko, čo tvoj šatník práve potrebuje? Áno, je síce pravda, že občas to hľadanie môže trvať dlhšie, no zároveň ti dáva príležitosť objaviť poklady, ktoré v bežných reťazcoch nenájdeš. Navyše sekáčové nákupy sú omnoho lacnejšie, a tak môžeš mať za 30 eur niekoľko modelov a nielen jeden sveter či rifle. 

12. Nákup v bezobalovom obchode

Nájdeš v nich takmer všetko. Drogériu si načapuješ, potraviny odvážiš. V bezobalových obchodoch ťa čaká ochotný personál pripravený pomôcť a široká ponuka produktov od lokálnych výrobcov. Ak si v nich ešte nenakupoval, neváhaj a utrať svojich 30 eur práve tam. Uvidíš, že nákup bez obalu a odpadu neurobí radosť iba planéte, ale aj tebe.

zero waste
Zdroj: Unsplash/Laura Mitulla

13. Podpor kultúru

Mnohí ľudia, ktorí žijú udržateľne, tvrdia, že omnoho radšej ako materiálne veci si doprajú zážitky. Napríklad tie umelecké. Do 30 eur sa ti zmestia napríklad lístky na výstavu v galérii či na predstavenie do divadla.

14. Prírodná kozmetika od lokálnej značky

Keďže kórejská kozmetika k tebe cestuje cez pol planéty, oveľa udržateľnejšie bude, keď ju vymeníš za tú slovenskú. Nemusíš hneď meniť celú kozmetickú rutinu, ktorá ti momentálne vyhovuje. Za 30 eur však môžeš vyskúšať jeden či dva produkty od lokálnych výrobcov. Naše značky predsa bez problémov dokážu konkurovať aj svetovej kozmetike.

15. Permanentka do fitka 

Investovať do svojho zdravia nie je nikdy zlý nápad. Kúp si teda permanentku do fitka, do plavárne či na jogu. Uvidíš, že neoľutuješ. 

16. Zdravé lokálne maškrty

Maškrtenie má rád každý. Aj keď to možno neprizná. Ak ťa už nebavia čipsy a sušienky, siahni po niečom trošičku zdravšom a lokálnom. Aj s produktmi od lokálnych výrobcov budú tvoje chuťové poháriky určite nadmieru spokojné. 

oriešky, mandle, kešu
Zdroj: Unsplash/Sandi Benedicta

17. Spoločenská hra 

Aj keď už nie si dieťa, čas strávený hrou ti zaručene prospeje. Pomôže ti získať nové vedomosti, zlepší tvoje rozhodovanie aj vnímanie či komunikáciu. Spoločenská hra je teda rozhodne dobrá investícia.

18. Knihy z druhej ruky 

Atmosféra v antikvariátoch je nezameniteľná. Niekedy v nich nájdeš historické knižné klenoty, ale aj vypredané tituly, ktoré už z kníhkupectiev dávno zmizli. Ak však antikvariát vo svojom meste nemáš, popozeraj sa online. Skvelé knihy za zlomok ceny totiž nájdeš aj v rôznych internetových bazároch. 

19. Izbová rastlina

To, že zelená upokojuje, je známy fakt. Steny v tejto farbe však neobľubuje každý, a tak mnohí zvolia radšej zelené izbové rastliny. Ak svojich 30 eur utratíš na ne, budú ťa nielen upokojovať, ale takisto ti zlepšia ovzdušie v byte a možno sa z nich stane tvoj nový koníček. 

20. Podpor lokálneho umelca

Na Slovensku máme množstvo šikovných ľudí. Ak ich chceš podporiť, tvoje možnosti sú skutočne široké. Je možné, že si nebudeš vedieť vybrať. Kúpiť si totiž môžeš grafiku, unikátny šperk alebo ručne vyrábanú keramiku.

keramika, hrnček, sviečka
Zdroj: Unsplash/Miska Sage

21. Nádoba na bioodpad

Bioodpad tvorí veľkú časť toho, čo slovenské domácnosti vyhadzujú. Za 30 eur si však môžeš zaobstarať nádobu na kompostovateľný odpad a vyrobiť si vlastný kompost. Nepríjemného zápachu sa nemusíš báť. Niektoré nádoby totiž dokážu zachytiť všetky pachy vďaka zabudovanému náhradnému uhlíkovému filtru.

22. Obal na notebook z recyklovanej textílie 

Nosíš svoj notebook len tak v taške či batohu? V tom prípade môžeš svojich 30 eur použiť na ručne vyrobený obal na notebook z recyklovanej textílie. Vybrať si môžeš napríklad obal vyrobený v chránenej dielni, ktorého kúpou podporíš prácu znevýhodnených ľudí.

23. Termohrnček

Termohrnček je udržateľný a praktický pomocník, vďaka ktorému si budeš teplý čaj či kávu vychutnávať aj cestou do práce, do školy či na výlet. 

24. Sójové sviečky od lokálnych výrobcov 

Nič nevie urobiť takú atmosféru ako sviečky. Nie všetky však prospievajú nášmu zdraviu. Preto by si mal zvoliť skôr prírodné sviečky zo sójového vosku, a ak chceš byť skutočne udržateľný, ideálne nakupuj tie od slovenských výrobcov. 

sviečka
Zdroj: Unsplash/No Revisions

25. Ekologické čítanie

Ak ešte v téme udržateľnosti a ekologického spôsobu života nie si úplne doma, dobrou úvodnou investíciou bude aj kniha na túto tému. 

26. Pracie vajíčko

Vedel si, že voňavé oblečenie môžeš z práčky vybrať aj bez použitia pracieho prostriedku a aviváže? Zvládneš to vďaka praciemu vajíčku, ktoré efektívne čistí oblečenie pomocou dvoch druhov minerálnych peliet s prírodnými vonnými olejmi. Vajíčko môžeš jednoducho opakovane dopĺňať, a tak ho môžeš používať až neuveriteľných 10 rokov.

27. Holiaci strojček

Jednorazové žiletky už dávno nie sú v móde. Navyše udržateľný holiaci strojček môžeš nájsť v rôznych elegantných vyhotoveniach, takže to bude štýlová a udržateľná investícia v jednom. 

28. Ekologické cestovanie

Ak rád cestuješ, tento tip je presne pre teba. Do 30 eur sa ti totiž zmestí aj balíček na ekologické cestovanie. Zvyčajne v ňom nájdeš znovu použiteľný bambusový príbor, kovovú slamku, veľké plátenné vrecko na špinavú bielizeň aj jemnú bambusovú zubnú kefku s puzdrom na jej hygienické prenášanie.

cestovný príbor
Zdroj: Unsplash/Maria Ilves

29. Nádoby na triedenie odpadu

Triedenie odpadu bude omnoho jednoduchšie a pohodlnejšie s praktickými nádobami, ktoré sú na to špeciálne určené. Môžeš si vybrať súpravu označených odpadkových košov alebo objemné triediace tašky.

30. Koláčik a káva s kamarátmi

Na záver ti prinášame tip, ako môžeš 30 eurami potešiť svojich blízkych a upevniť váš vzťah. Investuj do času s kamoškou a pozvi ju na kávu a chutný koláč do vašej obľúbenej kaviarne, v ktorej preberiete všetky novinky, alebo zavolaj brata na spoločný obed. Tvoji blízki to zaručene ocenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia