Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
8. októbra 2022, 13:13
Čas čítania 0:52

Tento rok sa už hubami na Slovensku otrávilo vyše 100 ľudí. Za prvý októbrový víkend sa traja hubári otrávili muchotrávkou zelenou

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Neliečená otrava sa môže skončiť úmrtím.

Národné toxikologické informačné centrum Univerzitnej nemocnice Bratislava už tento rok zaznamenalo 106 prípadov otráv hubami. V 25 prípadoch išlo o otravu u detí. Vedúca NTIC Silvia Plačková neskúseným hubárom odporúča zbierať len hríbovité huby, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Toxikologické informačné centrum len počas prvého októbrového víkendu konzultovalo desať otráv hubami.

Anketa:
Orientuješ sa v hríboch?
Áno, vyznám sa.
Nie, nerozoznám takmer žiadne druhy.
Mám len overené klasiky, pri ktorých sa nezmýlim.
Áno, vyznám sa.
29 %
Nie, nerozoznám takmer žiadne druhy.
18 %
Mám len overené klasiky, pri ktorých sa nezmýlim.
53 %

Až traja pacienti sa vtedy otrávili nechválne známou muchotrávkou zelenou. Muchotrávka zelená, biela alebo končistá patria medzi lupenaté huby a na spodnej časti klobúka majú biele lupene. Ľudia si ich najčastejšie zamieňajú s bedľami, so šampiňónmi a zelenými plávkami.

Hríb
Hríbovitá huba. Zdroj: Unsplash/Külli Kittus


Muchotrávka zelená však obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň. Medzi prvé príznaky otravy patria tráviace ťažkosti, ktoré môžu trvať niekoľko dní. „Po tejto fáze môže nasledovať takzvané štádium zdanlivého uzdravovania, keď sa človek cíti lepšie. Práve vtedy sa ľudia rozhodnú, že nepôjdu k lekárovi. Ale táto fáza je len dočasná,“ upozornila Plačková.

18. septembra 2022, 14:30 Čas čítania 3:24 Satan si neskúsení hubári mýlia s modrákom, ale aj so smrekovým hríbom či s dubákmi. Ako predísť zámene a vyhnúť sa otrave? Satan si neskúsení hubári mýlia s modrákom, ale aj so smrekovým hríbom či s dubákmi. Ako predísť zámene a vyhnúť sa otrave?

V ďalšej fáze dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek. Pri neliečenej otrave alebo neskorej liečbe hrozí nepozorným konzumentom smrť. Silvia Plačková preto radí nepodceňovať prvé príznaky a čo najskôr vyhľadať lekára.


Na rozlíšenie jedovatých húb od jedlých podľa odborníčky neexistuje jednoduché pravidlo a preto jediným spoľahlivým prostriedkom ostáva naučiť sa rozpoznávať jedlé a jedovaté druhy a nadobudnúť istotu v poznávaní znakov, ktorými sa odlišujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia