Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták Viktor Kniš
4. októbra 2022 o 15:42
Čas čítania 1:02

Prezidentka vymenovala nového ministra školstva. Ján Horecký sa v minulosti kriticky vyjadroval k LGBTI ľuďom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Po včerajšom stretnutí v Prezidentskom paláci sa Zuzana Čaputová rozhodla vymenovať za ministra pedagóga z konzervatívnych kruhov.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala na post ministra školstva Jána Horeckého – konzervatívneho pedagóga a bývalého predsedu Združenia katolíckych škôl Slovenska.

Ako sme už informovali, Horecký je známy svojím negatívnym postojom k LGBTI komunite, pričom aktívne protestoval voči prehĺbeniu jej práv. 

Gejovia a lesby, ako aj bisexuálni a transrodoví ľudia po stáročia boli a naďalej sú vystavení a vystavené homofóbii, transfóbii a iným formám neznášanlivosti a diskriminácie, nezriedka aj vo vlastnej rodine, a to vrátane kriminalizácie, marginalizácie, sociálneho vylúčenia a násilia na základe sexuálnej orientácie alebo rodovej identity, a teda sú potrebné určité opatrenia na zabezpečenie plnohodnotného využívania ľudských práv týmito osobami,“ písalo sa v dokumente, ktorý Horecký otvorene kritizoval. 

Jeho meno vláda navrhla prezidentke po tom, čo Boris Kollár verejne vyhlásil, že trvá na konzervatívne orientovanom odborníkovi. 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR.
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Školám chýbajú milióny

Nový „šéf“ školstva bude čeliť ťažkým výzvam. Ďalšia zmena v riadení prichádza v čase bezprecedentného ultimáta zo strany vysokých škôl. Dôvodom sú vysoké ceny energií, ktoré majú fatálne následky na ich rozpočty. Vysoké školy už cez svojich rektorov informovali, že ak im vláda nebude kompenzovať peniaze v rozpočtoch, 17. novembra prestanú učiť. Neplánujú zaviesť ani dištančné vyučovanie. 

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Podľa Mareka Števčeka, rektora Univerzity Komenského v Bratislave, nie je problémom len vysoká cena energií a stále narastajúca inflácia, ale aj neustále znižovanie dotácií do vysokého školstva. 

Podobne problém vnímajú aj základné a stredné školy. „Dlhodobo hovoríme, že treba zvýšiť dotácie školám, pretože ich dlho vlády nezvyšovali a dávno nezodpovedajú trhovým podmienkam týkajúcim sa cien tovarov, pohonných hmôt alebo energií. Ministerstvo financií to posledné roky zanedbávalo, kým náklady rástli,“ komentoval problém šéf komory učiteľov Vladimír Crmoman.

23. septembra 2022 o 16:30 Čas čítania 5:00 Vysoké školy sa možno zatvoria úplne, základným a stredným hrozí dištančné vyučovanie. Ako ich ovplyvní energetická kríza? Vysoké školy sa možno zatvoria úplne, základným a stredným hrozí dištančné vyučovanie. Ako ich ovplyvní energetická kríza?
Domov
Zdieľať
Diskusia