Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
2. októbra 2022, 11:42
Čas čítania 0:42

Zuzana Čaputová a európski prezidenti posielajú odkaz Putinovi: Všetci, ktorí páchajú zločiny agresie, musia čeliť spravodlivosti

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali prezidenti Slovenskej republiky, Českej republiky, Estónska, Lotyšska, Litvy, Severného Macedónska, Čiernej Hory, Poľska a Rumunska.

Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Neuznávajú a nikdy neuznajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia. Uviedli to v spoločnom vyhlásení.

„Podporujeme Ukrajinu v jej obrane proti ruskej invázii, žiadame, aby sa Rusko okamžite stiahlo zo všetkých okupovaných teritórií, a vyzývame všetkých spojencov na podstatné zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine,“ podotkli v spoločnom vyhlásení.

Zdôraznili, že všetci, ktorí páchajú zločiny agresie, musia byť vzatí na zodpovednosť a čeliť spravodlivosti.

Ako ďalej uviedli, pevne stoja za rozhodnutím zo samitu Severoatlantickej aliancie v Bukurešti v roku 2008 týkajúceho sa budúceho členstva Ukrajiny v Aliancii.


Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali prezidenti Slovenskej republiky, Českej republiky, Estónska, Lotyšska, Litvy, Severného Macedónska, Čiernej Hory, Poľska a Rumunska. Prezidentka Maďarska sa k vyhláseniu nepridala. 

Zľava Moskvou dosadený líder Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimir Saldo, Moskvou dosadený líder Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij, ruský prezident Vladimir Putin, líder Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin a líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik pózujú počas podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku.
Zľava Moskvou dosadený líder Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimir Saldo, Moskvou dosadený líder Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij, ruský prezident Vladimir Putin, líder Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin a líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik pózujú počas podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Zdroj: TASR/AP

Putin v piatok podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Zmluvy týkajúce sa Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti boli podpísané počas ceremónie v Kremli. Začal sa tým proces ich anektovania v rozpore s medzinárodným právom. Ukrajina v reakcii požiadala o zrýchlený vstup do NATO.

Domov
Zdieľať
Diskusia