Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
30. septembra 2022 o 14:53
Čas čítania 1:18

Rusko oficiálne anektovalo štyri ukrajinské republiky. Putin varuje, že budú súčasťou Ruska navždy

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Podľa Putina budú ľudia na juhovýchodnej Ukrajine po anexii žiť vo svojej skutočnej historickej vlasti.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil počas slávnostného prejavu na Červenom námestí v Moskve štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. Anexia Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Záporožskej a Chersonskej oblasti nie je medzinárodne uznaná. Oficiálne anexiu odsúdila aj trojica najvyšších ústavných činiteľov Slovenska.

Putin v prejave uviedol, že Rusko bude chrániť nové územia „všetkými dostupnými prostriedkami“ a začlenenie týchto štyroch oblastí vyplýva z „vôle miliónov ľudí“. Šéf Kremľa zároveň vyhlásil, že obyvatelia ukrajinského regiónu Donbas boli „obeťami nehumánnych teroristických útokov“ zo strany režimu v Kyjeve. 

Ruských vojakov, ktorí padli v bojoch, označil za hrdinov a účastníkov slávnosti požiadal o minútu ticha za tých, ktorí „zomreli počas špeciálnej operácie“ na Ukrajine. Ruský prezident v prejave Západ ovplyvnil aj z útoku na plynovod Nord Stream.

Vladimir Putin tvrdil, že Západu sa nepodarí oslabiť Rusko, ktoré naďalej ostáva veľkou krajinou. V prejave povedal, že juhovýchodná Ukrajina je súčasť Ruska, pretože bola historicky súčasťou Ruskej ríše a práve Sovietsky zväz ju počas druhej svetovej vojny oslobodil od nacistov. 

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Vyhlásil, že ľudia na juhovýchodnej Ukrajine budú po anexii žiť vo svojej skutočnej historickej vlasti. „Chcem, aby ma vláda v Kyjeve a ich skutoční vládcovia na Západe počuli. Občania Donecka, Luhanska, Záporožia a Chersonu budú navždy naši občania.“ 

Ruský prezident v prejave, na ktorý 20 minút meškal, vyzval Kyjev, aby sa vrátil k rokovaniam o ukončení bojov na Ukrajine. „Vyzývame kyjevský režim, aby okamžite prestal bojovať a zastavil všetky nepriateľské akcie a vrátil sa k rokovaciemu stolu.“ Európska únia ruskú anexiu 4 regiónov už jednoznačne odsúdila v spoločnom stanovisku a nazvala ju nelegálnou.

Domov
Zdieľať
Diskusia