Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
30. septembra 2022, 16:44
Čas čítania 1:01

Aktuálne: Ukrajina požiadala o zrýchlený vstup do NATO

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Zelenskyj reaguje na anexie ukrajinských regiónov Ruskom. Jens Stoltenberg má čoskoro zareagovať.

Ukrajina podáva žiadosť o zrýchlený vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, ako jeho ruský náprotivok Vladimir Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku.

Volodomyr Zelenskyj podanie žiadosti oznámil v televíznom prejave, ktorý nasledoval bezprostredne po ceremónii, na ktorej ruský prezident Vladimir Putin oslavoval anexiu štyroch ukrajinských regiónov.

 
Volodymyr Zelenskyj podľa The Kyiv Independent žiadosť odôvodnil tým, že už dnes je Ukrajina de facto spojencom NATO. „Dôverujeme si, pomáhame si a chránime sa. Toto je Aliancia.“ Formálnym prijatím do NATO má byť podľa Zelenského skutočný stav vecí upevnený aj „de iure“. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg by sa mal k žiadosti Ukrajiny vyjadriť už čoskoro.

2. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 3:12 Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine

Čo presne znamená zrýchlená žiadosť, zatiaľ nie je známe, keďže prijatie nového člena musia jednomyseľne schváliť ostatné členské štáty NATO. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine sa ukrajinská armáda prezbrojuje a od zbraní zo sovietskej éry postupne prechádza na štandardy NATO.

Zelenskyj v príhovore zároveň zopakoval, že Ukrajina je pripravená na mierové rozhovory s Ruskom, ale len s iným ruským prezidentom. „Bol to náš štát, ktorý opakovane ponúkal Rusku, aby sa dohodlo na spolužití za rovnakých, čestných, dôstojných a férových podmienok. Je zrejmé, že s týmto ruským prezidentom je to nemožné. Nevie, čo je dôstojnosť a čestnosť.“

Domov
Zdieľať
Diskusia