Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
2. októbra 2022 o 8:56
Čas čítania 1:09

Prvé slová Roba Džunka po udelení milosti: Ďakujem, že ste bojovali za zníženie nezmyselne vysokých trestov za marihuanu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Mladý Košičan sa poďakoval všetkým, ktorí mu pomáhali bojovať.

Roba Džunka odsúdeného za marihuanu v piatok popoludní prepustili z väzenia. Stalo sa tak krátko po tom, čo mu prezidentka Zuzana Čaputová udelila milosť. Prvé emotívne vyjadrenie 28-ročného mladého Košičana zverejnila TV Markíza

„Je to neopísateľný pocit, ešte stále tomu neverím. Ťažko sa mi hľadajú slová, lebo všetci dookola plačeme od radosti. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí za tie skoro štyri roky bojovali za zníženie trestov, ktoré sú v prípade konope na Slovensku nezmyselne vysoké a nič neriešiace, a tým, ktorí na mňa mysleli a akýmkoľvek spôsobom ma podporovali,“ povedal Róbert Džunko.

Prezidentský palác vysvetlil udelenie milosti argumentom, že odsúdený marihuanu nepredával a návykovú látku si v malom množstve zaobstaral výlučne pre vlastnú potrebu. „So započítaním výkonu väzby si z uloženého päťročného trestu odňatia slobody vykonal tri roky a osem mesiacov, pričom z toho takmer tri roky strávil v podmienkach prísnejšej väzby,“ povedal hovorca Martin Strižinec. 

Prezidentka už milosť v prípade podobných prípadov udeľovala aj v minulosti. Aj tentoraz zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä skutočnosť, že odsúdený s návykovou látkou neobchodoval. „Vzhľadom na osobu odsúdeného a spoločenskú nebezpečnosť jeho konania možno doposiaľ vykonaný trest odňatia slobody považovať za dostatočný,“ dodal Strižinec.

Džunko
Zdroj: Korzár/Róbert Bejda

Vyše 12 rokov za pár gramovPolícia vo februári 2019 počas akcie v košickej pivárni našla u tohto Košičana 7,76 gramu marihuany a takmer pol gramu hašiša.

21. októbra 2024 o 14:00 Čas čítania 5:09 Zabíjali aj medvede, ktoré neboli problematické. Najviac sa strieľalo v okolí Očovej Zabíjali aj medvede, ktoré neboli problematické. Najviac sa strieľalo v okolí Očovej

Okresný súd mu uložil v septembri 2020 najprv 12,5-ročný trest a po tom, čo sa úspešne odvolal, súd mu znížil sadzbu na 10-ročný trest. Aj voči tomuto rozsudku podal Džunko odvolanie.


Jeho obhajcovia prípad označovali za príklad prehnane prísnych trestov, ktoré na Slovensku nedostatočne rozlišujú drobných konzumentov od predajcov drog. Džunkovi priťažilo, že u neho už v roku 2017 polícia našla menšie množstvo marihuany a plynula mu skúšobná lehota podmienečného 2,5-ročného trestu.

Domov
Zdieľať
Diskusia