Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
28. septembra 2022, 14:32
Čas čítania 1:17

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský zatiaľ unikol obžalobe, súd jeho korupčnú kauzu vrátil na prešetrenie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Špecializovaný trestný súd neprijal obžalobu na Vladimíra Pčolinského.

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský nateraz unikol obžalobe. 

Špecializovaný trestný súd ju vrátil Úradu špeciálnej prokuratúry obžalobu, informuje Denník N. Dôvody podľa denníka zatiaľ nie sú známe. Prokurátor sa môže odvolať. 

Pčolinského stíhajú v súvislosti s korupčnou kauzou SIS, pôvodne bol pridelený na pracovisko ŠTS do Banskej Bystrice, nie do Pezinka.

Pôvodné obvinenia v prípade zrušila vlani v auguste generálna prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku cez paragraf 363. Opätovne Pčolinského obvinili vo februári 2022.

Bývalého riaditeľa tajnej služby obvinili z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa údajne prijali úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur za zrušenie odpočúvania. Konkurzný právnik Kollár nedávno aktualizoval svoju výpoveď pred vyšetrovateľom, v rámci ktorej sa čiastočne priznal.

Spomenul si, bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi odovzdával úplatok. Vo výpovedi však priamo Pčolinského neusvedčuje a tvrdí, že nevie, čo Makó s peniazmi spravil. Zhoduje sa však napríklad to, v akých bankovkách a v akej obálke úplatok odovzdal. Ľudovít Makó je v tejto kauze korunný svedok. 

Vladimír Pčolinský, 20. októbra 2020 v Bratislave.
Vladimír Pčolinský, 20. októbra 2020 v Bratislave. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vladimíra Pčolinského prepustili z väzby na základe rozhodnutia generálnej prokuratúry takmer presne pred rokom. Šéfom generálnej prokuratúry je Maroš Žilinka, ktorému do funkcie pomohlo najmä hnutie Sme rodina. Z rozhodovania o tomto prípade sa preto Žilinka vylúčil, jeho námestník však namietal voči postupu polície a okolnostiam, za akých bývalého šéfa tajných obvinili. 

Žilinku a jeho námestníka neskôr kritizovala napríklad Nadácia Zastavme korupciu, ktorá nepovažovala vysvetlenia za dostačujúce. Šéf prokurátorov navyše na tlačovku o zrušení obvinenia Pčolinskému zakázal prístup novinárom z Denníka N, SME a Aktualít, ktorí majú kauzy podrobne naštudované. 

Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu ešte na začiatku apríla 2022 zadržali kvôli Pčolinského kauze policajti. Oboch obvinili z krivej výpovede. Krajský prokurátor v Bratislave chcel dokonca oboch vo väzbe. Neskôr im obvinenia zrušili. Aj šéf Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko považuje takýto postup policajtov za neštandardný a myslí si, že v tomto prípade niekto ťahal za nitky, aby Pčolinskému pomohol. 

Domov
Zdieľať
Diskusia