Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
24. septembra 2022, 16:16
Čas čítania 0:57

Na nový vírus podobný covidu, ktorý objavili v ruskom netopierovi, nemusí účinkovať očkovanie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vírus vedci odhalili nedávno v ruskom netopierovi. Je podobný tomu, ktorý spôsobil pandémiu covid-19, a môže infikovať ľudí.

Vedci z Washingtonskej univerzity zistili, že spike proteíny z nového netopierieho vírusu, ktorý nesie názov Khosta-2, môžu infikovať ľudské bunky. Taktiež prišli na znepokojujúci fakt, a to, že je odolný voči protilátkam aj séru očkovacích látok proti covidu, píše Zdravie.

Khosta-2 spolu s vírusom Covid patria do rovnakej podkategórie koronavírusov známych ako sarbekovírusy. Vedci objavili vírusy Khosta-1 a Khosta-2 u ruských netopierov už koncom roka 2020. Vtedy si však mysleli, že nie sú hrozbou pre ľudí.

„Ale keď sme sa na ne pozreli viac, boli sme skutočne prekvapení, keď sme zistili, že môžu infikovať ľudské bunky. To trochu mení naše chápanie týchto vírusov, odkiaľ pochádzajú a ktorých regiónov sa týkajú,“ povedal spoluautor štúdie Dr.Michael Letko. 

V súčasnosti sa vyvíjajú vakcíny len proti známym variantom vírusu Sars-CoV-2. Výskumníci však požadujú vývoj zlepšiť a apelujú na vývoj univerzálnych vakcín na ochranu proti sarbekovírusom vo všeobecnosti.

„Bohužiaľ, mnohé z našich súčasných vakcín sú určené na špecifické vírusy, o ktorých vieme, že infikujú ľudské bunky alebo tie, o ktorých sa zdá, že predstavujú najväčšie riziko infekcie. Ale to je zoznam, ktorý sa neustále mení. Potrebujeme rozšíriť dizajn týchto vakcín na ochranu proti všetkým sarbekovírusom,“ uviedol vo vyhlásení spoluautor štúdie Michael Letko.

Vedci hodnotili, či súčasné protikovidové vakcíny dokážu ochrániť človeka pred novým vírusom. Výskum robili pomocou séra získaného z ľudskej populácie očkovanej proti covid-19. V závere zistili, vírus Khosta-2 nezlikvidovali. Výskumníci testovali aj sérum od ľudí, ktorí boli infikovaní variantom omikron. Protilátky boli však tiež neúčinné.

Anketa:
Myslíš si, že opäť vypukne svetová pandémia kvôli novému vírusu? 
Myslím si, že tentokrát sa to už nestane. 
Je to možné, ale dúfam, že nie.
Nemyslím si, po zlej skúsenosti to už tentokrát nedovolíme. 
Myslím si, že tentokrát sa to už nestane. 
25 %
Je to možné, ale dúfam, že nie.
60 %
Nemyslím si, po zlej skúsenosti to už tentokrát nedovolíme. 
15 %
Domov
Zdieľať
Diskusia