Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
23. septembra 2022, 17:33
Čas čítania 0:56

Výnimku z čiastočnej mobilizácie budú mať v Rusku iba pracovníci v IT a vo finančnom sektore

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Výnimku z čiastočnej mobilizácie budú mať v Rusku iba pracovníci v IT a vo finančnom sektore
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

V stredu sme informovali o tom, že ruský prezident Vladimir Putin v krajine vyhlásil čiastočnú vojenskú mobilizáciu. Všetci, ktorí dostanú povolanie, budú musieť absolvovať vojenský výcvik. Krátko nato ruské aerolinky prestali s okamžitou platnosťou predávať letenky mužom vo veku od 18 do 65 rokov.

Následne sa začali tvoriť kolóny na gruzínsko-ruskej hranici a intenzívnejšiu premávku už zaznamenali aj na hranici s Fínskom. Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že výnimku z čiastočnej mobilizácie budú mať len ľudia pracujúci na kľúčových pozíciách v ruskom sektore informačných technológií a telekomunikácie či vo finančnom sektore. 

„Aby sa zaistil chod istých technologických odvetví, ako aj finančného systému Ruskej federácie, rozhodlo sa, že nebudeme verbovať občanov, ktorí pracujú v akreditovaných organizáciách, ktoré patria do oblasti informačných technológií,“ uvádza ruský rezort obrany s tým, že pôjde predovšetkým o ľudí s vyšším vzdelaním alebo s odborným školením.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev


Podľa vyhlásenia ide predovšetkým o organizácie, ktoré sa zaoberajú vývojom, implementáciou, údržbou a zapracovávaním riešení v odbore informačných technológií alebo zaisťujú chod informačnej infraštruktúry. Na sociálnej sieti Telegram ministerstvo zároveň uvádza, že právo na odklad majú aj zamestnanci registrovaných médií, teda tlače a televíznych a rozhlasových spoločností.


Rezort uvádza vo vyhlásení i ďalšie sektory, na ktorých zamestnancov sa vzťahuje výnimka, napríklad sektor telekomunikačný či finančný. Po tom, ako Putin v stredu ohlásil čiastočnú vojenskú mobilizáciu, minister obrany Sergej Šojgu povedal, že povolaných môže byť zhruba 300-tisíc záložníkov. Aký však bude skutočný rozsah mobilizácie, zatiaľ nie je jasné.

Domov
Zdieľať
Diskusia