Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
23. septembra 2022 o 17:33
Čas čítania 0:56

Výnimku z čiastočnej mobilizácie budú mať v Rusku iba pracovníci v IT a vo finančnom sektore

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Výnimku z čiastočnej mobilizácie budú mať v Rusku iba pracovníci v IT a vo finančnom sektore
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

V stredu sme informovali o tom, že ruský prezident Vladimir Putin v krajine vyhlásil čiastočnú vojenskú mobilizáciu. Všetci, ktorí dostanú povolanie, budú musieť absolvovať vojenský výcvik. Krátko nato ruské aerolinky prestali s okamžitou platnosťou predávať letenky mužom vo veku od 18 do 65 rokov.

Následne sa začali tvoriť kolóny na gruzínsko-ruskej hranici a intenzívnejšiu premávku už zaznamenali aj na hranici s Fínskom. Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že výnimku z čiastočnej mobilizácie budú mať len ľudia pracujúci na kľúčových pozíciách v ruskom sektore informačných technológií a telekomunikácie či vo finančnom sektore. 

„Aby sa zaistil chod istých technologických odvetví, ako aj finančného systému Ruskej federácie, rozhodlo sa, že nebudeme verbovať občanov, ktorí pracujú v akreditovaných organizáciách, ktoré patria do oblasti informačných technológií,“ uvádza ruský rezort obrany s tým, že pôjde predovšetkým o ľudí s vyšším vzdelaním alebo s odborným školením.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev


Podľa vyhlásenia ide predovšetkým o organizácie, ktoré sa zaoberajú vývojom, implementáciou, údržbou a zapracovávaním riešení v odbore informačných technológií alebo zaisťujú chod informačnej infraštruktúry. Na sociálnej sieti Telegram ministerstvo zároveň uvádza, že právo na odklad majú aj zamestnanci registrovaných médií, teda tlače a televíznych a rozhlasových spoločností.


Rezort uvádza vo vyhlásení i ďalšie sektory, na ktorých zamestnancov sa vzťahuje výnimka, napríklad sektor telekomunikačný či finančný. Po tom, ako Putin v stredu ohlásil čiastočnú vojenskú mobilizáciu, minister obrany Sergej Šojgu povedal, že povolaných môže byť zhruba 300-tisíc záložníkov. Aký však bude skutočný rozsah mobilizácie, zatiaľ nie je jasné.

Domov
Zdieľať
Diskusia