Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
23. septembra 2022, 14:11
Čas čítania 0:57

V Británii si chvália 4-dňový pracovný týždeň. 88 % firiem vykazuje rovnakú produktivitu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Väčšina firiem plánuje v režime pokračovať.

Väčšina zo 73 britských spoločností z pilotného projektu si podľa NY Times po troch mesiacoch experimentu pochvaľuje 4-dňový pracovný týždeň a tvrdí, že neprináša žiadnu stratu produktivity. Počas šesťmesačného experimentu dostávajú zamestnanci pilotných spoločností každý týždeň jeden platený deň voľna.

Priebežné hodnotenie vzniklo na základe prieskumu v 41 zapojených firmách. Až 35 z nich považuje pokračovanie v štvordňovom režime za „pravdepodobné“ či „mimoriadne pravdepodobné“ aj po skončení skúšobného obdobia v novembri. Tridsaťdeväť spoločností (88 %) uviedlo, že produktivita bola buď rovnaká, alebo sa zlepšila, a podľa šiestich spoločností sa produktivita dokonca výrazne zlepšila.

Predstavitelia britských spoločností tvrdia, že štvordňový týždeň ich zamestnancom poskytol viac času na cvičenie, varenie, trávenie času so svojimi rodinami a na koníčky, čím sa zlepšila ich pohoda a na pracovisku boli energickejší a produktívnejší.

Výkonná riaditeľka anglickej marketingovej agentúry Amplitude Media, Jo Burnsová-Russellová hovorí, že štvordňový pracovný týždeň bol natoľko úspešný, že ho istotne implementujú natrvalo. Zamestnanci podľa nej našli spôsoby, ako pracovať efektívnejšie, a spoločnosť stále rastie, aj keď polovica zamestnancov má voľno v stredu a polovica v piatok.

31. mája 2022, 14:30 Čas čítania 7:08 4-dňový pracovný týždeň? Nefunguje pre všetkých, firmy z istých odvetví však hlásia pozitívne výsledky 4-dňový pracovný týždeň? Nefunguje pre všetkých, firmy z istých odvetví však hlásia pozitívne výsledky

Na pilotnom projekte sa zúčastnilo až 3 300 pracovníkov bánk, marketingu, zdravotnej starostlivosti, finančných služieb, maloobchodu, pohostinstva a ďalších odvetví a ide o jednu z najväčších štúdií tohto druhu. Podobné experimenty sa, väčšinou v súkromnom sektore, uskutočnili už aj v Spojených štátoch, Kanade, Írsku, Austrálii či na Novom Zélande.

Domov
Zdieľať
Diskusia