Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
19. septembra 2022, 21:47
Čas čítania 1:02

Vedci našli priamy súvis medzi používaním Facebooku a vyššou mierou úzkosti a depresií. Skúmali študentov z Harvardu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Zatiaľ čo predchádzajúce výskumy preukázali súvislosť medzi platformou a zvýšenou mierou úzkosti a depresie, najnovšia štúdia v American Economic Review zistila priamu príčinnú súvislosť.

Nový výskum vedcov z Telavivskej univerzity našiel priame spojenie medzi používaním Facebooku a horším duševným zdravím u vysokoškolských študentov – predovšetkým vyššou mierou úzkosti a depresie.

Štúdia, ktorú uverejnil časopis American Economic Review, priniesla výsledok, že počas prvých 2,5 roka existencie tejto platformy mali vysokoškolskí študenti s facebookovým účtom o 7 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť depresiami, a o 20 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť úzkosťou.

Prístup k sociálnej sieti získali v roku 2004 ako prví študenti Harvardu, po nich nasledovali univerzity Columbia, Stanford a Yale. Výskumníci využili lekárske záznamy študentov z týchto univerzít, pričom porovnali študentov, ktorí mali účet na Facebooku, s tými, ktorí nemali.

Zatiaľ čo predchádzajúce výskumy preukázali súvislosť medzi platformou a zvýšenou mierou úzkosti a depresie, štúdia v American Economic Review zistila priamu príčinnú súvislosť. Vedci tvrdia, že je za tým práve jedinečná metodika. Za nárast úzkosti a depresie medzi mladými ľuďmi môže pravdepodobne „nežiaduce porovnávanie sa s ostatnými“. 

10. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:33 Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku

„Sociálne siete podnecujú závisť. Ich používatelia len ťažko chápu, že to, čo vidia online, nemusí nevyhnutne odrážať realitu. O to viac to platilo pred 16 –18 rokmi, keď bol tento fenomén úplne nový,“ povedal jeden z autorov štúdie.

Zároveň sa zdá, že negatívne účinky tejto sociálnej siete sa časom zvyšujú. „Účinok bol u druháka na Harvarde koncom jesene 2004 vyšší ako u prváka,“ povedal ďalší z autorov.

Podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb bola miera samovrážd medzi 10- až 24-ročnými ľuďmi v rokoch 2000 až 2007 stabilná, potom sa v rokoch 2007 až 2017 zvýšila o 57 %. Facebook má v súčasnosti 2,5 miliardy používateľov denne.

Domov
Zdieľať
Diskusia