Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
30. septembra 2022, 14:30
Čas čítania 6:23

Praktiky Štátnej bezpečnosti. Ako prebiehalo sledovanie ľudí a odpočúvanie bytov?

Kategória:
História
Uložiť Uložené
Praktiky Štátnej bezpečnosti. Ako prebiehalo sledovanie ľudí a odpočúvanie bytov?
Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Aj takto vyzeral život v neslobode, keď bolo Československo súčasťou východného bloku.

Odpočúvajú tvoj byt, telefón, ale aj kamarátov. Čítajú tvoje listy a ľuďom, s ktorými sa stretávaš, sa vyhrážajú, aby na teba donášali informácie. S týmito a ďalšími praktikami by si sa mohol stretnúť v období Štátnej bezpečnosti, keby si prejavoval názory a hodnoty, ktoré by neboli v súlade s vtedajším režimom. Pozreli sme sa na to, akým spôsobom Štátna bezpečnosť zasahovala do života a slobôd Čechov a Slovákov.

Refresher je hlasom modernej generácie, ktorý nezabúda na to, že bez poznatkov z histórie sa spoločnosť nemôže posúvať vpred. Na našom webe v tematickej sekcii nájdeš články o mnohých udalostiach či obdobiach z minulosti, ktoré nie sú len pôsobivé, ale neraz aj poučné. Prečítaj si o honoch na čarodejnice či rozhovor s egyptologičkou Paulínou Šútorovou. Pokiaľ ťa tento druh obsahu zaujíma, podporiť ho môžeš ako člen klubu Refresher+.

ŠtB
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kamery aj v knihách či detskom kočíku

Obávaná Štátna bezpečnosť založená v roku 1945 svoj vrchol podľa Michala Mikloviča z Ústavu pamäti národa dosiahla v 50. rokoch minulého storočia. „Vtedy v útvaroch ŠtB slúžilo približne 12 000 príslušníkov. Na porovnanie, v roku 1947 to bolo približne 2 000 a koncom 80. rokov zhruba 8 000 príslušníkov ŠtB,“ povedal pre Refresher.

28. decembra 2022, 16:30 Čas čítania 4:23 Takto ŠtB v Československu naverbovala 50 psychiatrov, ktorí zdravých ľudí posielali do ústavov. Na rozkaz im vymysleli diagnózy Takto ŠtB v Československu naverbovala 50 psychiatrov, ktorí zdravých ľudí posielali do ústavov. Na rozkaz im vymysleli diagnózy

Osobná sloboda občana, ako ju poznáme v demokracii, bola aj pre zásahy Štátnej bezpečnosti iba vzdialeným snom. Príslušníci ŠtB často bez dodržiavania smerníc vykonávali odpočúvanie či čítali poštu záujmového objektu – tá mohla byť dokonca z okruhu úplne vyradená, čiže sa k adresátovi ani nedostala.

Bežné boli aj domové prehliadky, počas ktorých si agenti robili kamerové a fotografické záznamy z bytov sledovaných osôb. Prehliadky sa mali podľa Mikloviča oficiálne vykonávať iba v nevyhnutých prípadoch. Opak však bol pravdou.

„Takzvané spravodajsko-technické úkony vrátane domovej prehliadky, odpočúvania a tajného fotografovania sa mali podľa smerníc realizovať v prípade, ak nebolo možné informácie získať iným spôsobom – čiže napríklad výsluchom danej osoby, získaním informácií od osôb z jej okolia, od tajných spolupracovníkov a podobne. V praxi sa to však často nedodržiavalo a spravodajsko-technické úkony boli nasadzované už na začiatku vyšetrovania,“ vysvetlil nám.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121655 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde všade Štátna bezpečnosť umiestňovala kamery.
  • Akým spôsobom tlačili na kamarátov či kolegov sledovanej osoby.
  • Ako fungovali tajní spolupracovníci a konšpiračné byty.
  • Kedy agenti preferovali miesto „bežných“ metód násilie.
  • Ako dokázali navodiť dojem, že odporca režimu v skutočnosti robí pre ŠtB.
Domov
Zdieľať
Diskusia