Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
12. septembra 2022, 7:17
Čas čítania 1:05

Pre energetickú krízu bude možno Eiffelovka svietiť kratšie. Paríž chce šetriť na ikonickej atrakcii

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Zvažujú, že svietenie skrátia o viac ako hodinu. Zatiaľ ide o návrh, o ktorom bude hlavné mesto Francúzska čoskoro rozhodovať.

Energetická kríza, resp. extrémne zvyšovanie cien elektriny, zrejme zasiahne aj ikonickú Eiffelovú vežu. Parížska radnica zrejme tento týždeň navrhne, aby jednu z najnavštevovanejších atrakcií sveta vypínali o viac ako hodinu skôr, ako bolo doteraz zvykom. Argumentujú práve bezprecedentným zdražovaním, ktoré ešte zhoršila vojna na Ukrajine. Informuje o tom portál Guardian

Očakáva sa, že Eiffelová veža zhasne v momente, keď odídu poslední návštevníci, teda tesne pred polnocou. V súčasnosti zdobí francúzske hlavné mesto osvetlená veža až do jednej hodiny ráno. 

Vedúci člen manažmentu veže Jean-François Martins vyhlásil, že ide o veľmi symbolické gesto, vďaka ktorému si môžu aj Francúzi uvedomiť, že je dôležité pozerať sa na situáciu s energetickou krízou triezvo. Ušetriť by mohli do desať percent celkových nákladov na prevádzku osvetlenia. 

Eiffelová veža
Zdroj: TASR/Barbora Výrostková

Šetrenie čaká množstvo krajín v Európskej únii vrátane Slovenska. Niektoré štáty už zaviedli aj konkrétne plány. 

Napríklad Taliansko plánuje cez zimu stíšiť kúrenie v domácnostiach a podnikoch, aby pomohlo znížiť množstvo plynu, ktoré používa, a zredukovať riziká spojené s úplným zastavením tokov ruského plynu. Podľa plánu, ktorý vláda zverejnila v utorok, bude teplota v obytných blokoch a iných verejných budovách regulovaná na 19 stupňov Celzia, čo je o jeden stupeň Celzia menej ako predtým. A v priemysle bude stanovená maximálna teplota 17 stupňov Celzia. Kúrenie bude taktiež zapnuté o hodinu menej každý deň.

Grécko vyzvalo zamestnancov, aby pri odchode z práce vypínali svetlá, klimatizáciu aj kúrenie na základe nového plánu na úsporu energie, keďže grécky verejný sektor je známy benevolentným prístupom k spotrebe energie, pričom vo verejných budovách alebo na cestách aj cez deň často svietia svetlá. Štátne budovy a zariadenia majú podiel takmer 11 percent na spotrebe energie v Grécku.

Domov
Zdieľať
Diskusia